AB'de işsizlik beklentilerin üzerinde

Euro Bölgesi'nde işsizlik oranı Eylül'de yüzde 10.2 ile beklentilerin üzerinde çıktı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BRÜKSEL - Euro Bölgesi'nde işsizlik oranı Eylül'de yüzde 10.2 ile beklentilerin üzerinde açıklandı.

Reuters anketine katılan ekonomistler, oranın Eylül'de yüzde 10 olmasını tahmin ediyorlardı.

Avrupa Birliği istatistik bürosu Eurostat'ın verilerine göre, Euro Bölgesi, Ekim ayı enflasyonu da yıllık bazda yüzde 3 ile beklentilerin üzerinde bir değer aldı.

Reuters anketine katılan analistler, enflasyonun Ekim'de yüzde 2.9 olarak açıklanmasını bekliyorlardı.

Euro bölgesinde enflasyon Eylül'de yıllık bazda nihai yüzde 3 olarak gerçekleşmişti.

OECD'den uyarı

Merkezi Paris'te bulunan Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), Euro Bölgesi ülkeleri ekonomilerinde gelecek yıl ekonomik yavaşlama olacağı uyarısında bulundu.

OECD güncelleştirilmiş raporunda, AB'nin krize karşı alınacak önlemleri daha açık bir şekilde açıklama ihtiyacında olduğu bildirildi.

Fransa'nın Cannes kentinde 3-4 Kasımda yapılacak G-20 zirvesinden önce açıklanan OECD raporunda, Avro Bölgesinde bu yıl yüzde 1.6 olan ekonomik büyümenin gelecek yıl yüzde 0.3 civarında olacağı tahmininde bulunuldu.

Raporda, AB'nin geçen hafta krize karşı ilan ettiği önlemler konusunda daha detaylı bilgiye gereksinim olduğu uyarısı yapıldı.

"Ortak bir yönetim oluşturamadık"

Fransa Uluslararası ve Stratejik İlişkiler Enstitüsü araştırmacısı Didier Billion, 2008;de küresel krizin ilk çıktığında, hem siyasi hem ekonomik tedbirlerin zamanında ve etkili bir şekilde alınmamasının da, bugünkü durumun kötüleşmesine yol açtığını bildirdi.

Billion, "Esas sorun euro para birimini oluştururken, bu ortak ara birimini yönetecek ekonomik bir yönetimi oluşturamadık. Bölgede 17 ülke ve farklı 17 ekonomik politika var. Sorun bu. Bu sürdükçe, krizler devam edecek" dedi.

AB'de liderlik eksikliği var

TÜSİAD Avrupa Temsilcisi Bahadır Kaleağası, AB zirvelerinde liderlik eksikliğinin son zamanlarda daha fazla ortaya çıktığını söyledi.

"AB;de 15-20 yıl önceki liderler şimdi olsaydı bu krizler bu aşmaya gelmez daha önce çözülürdü" diyen Kaleağası, "Fakat aslında ilginç bir noktaya geliyoruz. Mevcut yapısıyla AB'nin bu krizi yönetemeyeceği ortaya çıktı, bu açıkça ortada. Zaten euro ilk başta devreye girdiğinde kurumsal reformların yapılması öngörülmüştü ama bu yapılmadı. Bu da liderlik eksikliği yüzünden yapılamadı" dedi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir