AB'den 3 şirkete soruşturma!

İrlanda, Hollanda ve Lüksemburg'un Apple, Starbucks, Fiat Finans ve Ticaret adlı şirketlerle vergi anlaşması imzalamasıyla ilgili soruşturma başlatıldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BRÜKSEL - Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, İrlanda, Hollanda ve Lüksemburg'un Apple, Starbucks, Fiat Finans ve Ticaret adlı şirketlerle vergi anlaşması imzalamasıyla ilgili soruşturma başlattı. 

AB Komisyonu'nun soruşturma sürecine start vermesinin ardında ilgili ülkelerin bu şirketlerle sonuçlandırdığı vergi anlaşmalarının AB'nin devlet yardımlarına ilişkin kurallarıyla tamamen uyumlu olup olmadığının ve rekabet hukukunun ihlal edilip edilmediğinin belirlenmesi yatıyor. 

AB Komisyonu'nun Rekabetten Sorumlu Üyesi Joaquin Almunia konuya ilişkin açıklamasında düzenlemelerin kurallara uygun olmadığı izlenimi verdiğini, buna rağmen ilgili şirket ve ülkelere cevap hakkı tanınması gerektiğini belirtti. 

Almunia, Komisyon'da düzenlenen basın toplantısındaki açıklamalarında incelemelerin şimdilik 3 şirket ve ülkeyle ilgili olduğunun ancak bu ülke ve şirketlerle sınırlı kalınmayacağının sinyalini verdi. 

Almunia, mevcut sıkı bütçe uygulamaları bağlamında çok uluslu şirketlerin kendi üzerlerine düşen vergi payını adil şekilde ödemelerinin özellikle önem taşıdığının altını çizdi. 

Apple'ın İrlanda, Starbucks'ın Hollanda, Fiat Finans ve Ticaret'in ise Lüksemburg'la vardığı anlaşmalar bu şirketlerin daha az vergi ödemesini sağlama amacı taşıyor. 

Özünde AB ülkeleri arasında haksız rekabeti önleme amacı taşıyan devlet yardımlarıyla ilgili süreçlerde genelde para cezası kesilmiyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir