AB'den Putin’e "yapıcı yaklaşım" çağrısı

Avrupa Komisyonu Başkanı Barroso, Rusya Devlet Başkanı Putin’e mektup göndererek yapıcı yaklaşım talebinde bulundu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BRÜKSEL - Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e mektup göndererek Ukrayna bağlantılı enerji sorunlarının çözümü için Rusya’dan yapıcı yaklaşım beklediğini belirtti.

Komisyondan yapılan açıklamada, Barroso’nun Ukrayna’ya yönelik gaz arzının ve bu ülkeden AB ülkelerine yapılan transit gaz teslimatının istikrara kavuşturulması için AB, Rusya ve Ukrayna arasındaki üçlü görüşmelerin sürdürülmesine hazır olunduğunu vurguladığı kaydedildi.

Tüm taraflar için kabul edilebilecek anlamlı bir çözüm bulunması konusunda AB’nin yardımcı olmaya hazır olduğunu vurgulayan Barroso, mektupta, “AB’nin açık beklentisi, tüm tarafların güvenilir ve sorumlu gaz arzı ve transit ortağı olarak kalmasıdır” ifadesini kullandı.

Barroso’nun AB üyeleri adına kaleme aldığı mektup, Putin tarafından 14 Mayıs’ta AB liderlerine gönderilen mektuba cevap niteliği taşıyor.

Putin son mektubunda, üçlü enerji toplantısında, Ukrayna’nın alıcı olarak yükümlülüklerini yerine getirmesi ve güvenilir transit geçişin sağlanması konusunda AB kanadından somut öneri gelmemesinden yakınmıştı.

Putin, “Ukrayna’nın toplam borcu 2,237 milyar dolardan 3,508 milyar dolara yükseldi. Ukrayna Uluslararası Para Fonu’ndan (IMF) 3,2 milyar dolarlık mali yardım almasına rağmen borcunu ödemiyor. Bu şartlar altında, 1 Haziran’dan itibaren Ukrayna’ya sadece ön ödeme kaydıyla doğalgaz göndereceğiz” ifadesini kullanmıştı.

Bu konularda ilginizi çekebilir