AB'den yeni krizlerin engellenmesi için reform önerisi
AB zirvesinde Sarkozy, alınan önlemlerin küresel krizin sonu anlamına gelmediğini kaydederek kapitalizmin tamir etmesi gerektiğini söyledi
BRÜKSEL - AB devlet ve hükümet başkanları, yeni küresel krizlerin engellenmesi için 2. Dünya Savaşı'ndan sonra toplanan Bretton Woods Konferansı'nda biçimlenen ABD merkezli küresel finans düzeninde köklü reform yapılması konusunda uzlaşma sağladılar.
AB dönem başkanı Fransa'nın Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, AB zirvesinde ilk günün ardından düzenlediği basın toplantısında, "Herkes, bu konuda yakın gelecekte dünya zirvesi düzenlenmesi ihtiyacını paylaşıyor" dedi.
Dünya finans zirvesinin bu yıl içinde toplanması gerektiğini vurgulayan Sarkozy, bunun için en uygun zamanın kasım ayı olduğunu söyledi. Sarkozy, alınan önlemlerin küresel mali krizin sonu anlamına gelmediğini kaydederek, AB, ABD ve diğer büyük ekonomilerin "kapitalizmi tamir etmeleri gerektiğini" anlattı.
Sarkozy, yeni bir küresel ekonomik düzenden yana olduklarını ifade ederek, "Yeni bir Bretton Woods Anlaşması'na doğru gidiyoruz. Sistemi tamire gidiyoruz" diye konuştu. Sarkozy, AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ile birlikte 18 Ekim'de görüşecekleri ABD Başkanı George W. Bush'a "bu mesajı ileteceklerini" de bildirdi.
Üye ülkelerin, finans kurumlarının daha iyi denetlenmesi için "AB genelinde kriz yönetim grubu oluşturulmasını istediğini aktaran Sarkozy, "Hiçbir finans kuruluşu, gözetim ve denetimden muaf tutulmamalı" dedi.
Küresel finansal krizi bahane ederek 2020 yılına dek karbondioksit emisyonunun yüzde 20 azaltılması hedefinden ödün vermeyeceklerini vurgulayan Sarkozy, küresel ısınmayla mücadelede dünyaya önderlik eden AB'de, "herkesin bu konuda üzerine düşeni yapacağı" güvencesini verdi.
Euro ülkeleri tarafından alınan önlemler onaylandı
AB devlet ve hükümet başkanlarınca, 12 Ekim'de Paris'te toplanan 15 Euro Bölgesi ülkesi ile ortak paraya 2009 yılı başında geçecek olan Slovakya tarafından, küresel ekonomik krizle mücadele için alınan önlemler onaylandı.
Artık 27 AB üyesi tarafından uygulamaya konulacak önlemler, zordaki bankalara sermaye aktarımı ve banka borçlanmalarına hazine güvencesi yoluyla, güven bunalımından doğan likidite darlığı sorununun aşılmasını amaçlıyor. AB üyesi ülkeler, son 2 haftada, zordaki bankalar için yaklaşık 2 trilyon euroluk kurtarma paketi hazırlamışlardı.