ABD, 'anti casusluk' anlaşmasını istemiyor

Almanya ve ABD arasında imzalanması planlanan 'anti-casusluk' anlaşmasının başarısızlıkla sonuçlanmasından endişe ediliyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BERLİN - Alman hükümetinin, Amerikan Ulusal Güvenlik Ajansı'nın (NSA) ortaya çıkan dinleme skandalı ardından ABD ile imzalamayı hedeflediği "anti-casusluk" anlaşmasının başarısızlıkla sonuçlanmasının beklendiği iddia edildi. 

'Süddeutsche Zeitung' gazetesi, Alman hükümeti ve ABD arasında tartışılan ve karşılıklı casusluk yapılmamasını öngören ikili anlaşmanın gerçekleşmesi konusunda Alman istihbaratının görüşmelerle ilgili "hayal kırıklığına" uğradığını ileri sürdü. 

Merkel hükümetinin, müzakereleri yürütmekle görevlendirdiği Alman istihbarat teşkilatı BND'nin "büyük hayal kırıklığına" uğradığı ifade edilen haberde, BND Başkanı Gerhard Schindler'in kurum içi yaptığı bilgilendirmede, "Görüşmelerde gelinen aşamada böyle bir anlaşmayı imzalamamayı düşünüyorum" dediği kaydedildi. Gazetenin haberinde, başka bir üst düzey yetkilinin ise "Amerikanlar bize yalan söyledi" ifadesini kullandığı belirtildi. 

BND, gazetenin haberine cevap olarak, görüşmelerin devam ettiği ve "İşbirliği anlaşması üzerinde görüşmeler devam etmektedir" açıklamasını yaptı. Alman hükümeti ise ABD ile görüşmelerin sürdüğünü açıkladı. 

Der Spiegel dergisi, Başbakan Angela Merkel'in cep telefon numarasının muhtemelen 2002 yılından beri ABD Ulusal Güvenlik Ajansı'nın dinleme listesinde olduğunu yazmıştı. 

Bu konularda ilginizi çekebilir