”ABD, Afganistan'ı işgal etme niyetinde değil”

ABD Dışişleri Bakanı Clinton, ABD'nin ülkede güvenlik sağlanana dek Afganistan'ı bırakmayacağını söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DOHA - ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, "ABD'nin Afganistan'ı işgal etme niyetinde olmadığını, ancak bu ülkede güvenlik sağlanana dek Afganistan'ı bırakmayacağını" söyledi.

Clinton, Katar'ın başkenti Doha'da düzenlenen ABD-İslam Dünyası Forumu'nda yaptığı konuşmada, "ABD'nin Afganistan'ı işgal etme niyeti yok. Afganistan'ı bırakma niyetinde de değiliz" dedi.

ABD Dışişleri Bakanı, uluslararası güçler Afganistan'dan çekildiğinde, Afganistan, ABD ve diğer ülkelerle uzun vadeli bir ortaklık için sivil mevcudiyetin devam edeceğini bildirdi.

Irak

Clinton, Irak'ta Martta yapılması planlanan seçimle ilgili olarak da Irak'ta demokrasiye giden yolun kolay olmadığını, ancak son zamanlardaki şiddet eylemlerinin ülkeyi bölemediğini vurguladı.

Irak'ın komşularını önündeki engelleri kaldırmak için bu ülkeye yardım etmeye çağıran Clinton, ayrıca bu ay Irak'taki Amerikan askerlerinin sayısının 100 binin altına düştüğünü, bu sayının 2011 sonuna dek tüm askerler çekilinceye kadar düşeceğini söyledi.

Clinton, "Askeri mevcudiyetimizi azaltırken, Irak hükümetiyle uzun vadeli sivil ilişkimizi güçlendiriyoruz" dedi.

Orta Doğu

ABD Dışişleri Bakanı, İsrail-Filistin barış sürecinde ilerleme kaydedilememesinin, "hayal kırıklığı" yarattığını söyledi.

Clinton, "ABD Başkanı Barack Obama, ABD'nin Orta Doğu özel temsilcisi George Mitchell ve kendisinin bu konuda ilerleme kaydedilememesi nedeniyle hayal kırıklığına uğradığını" ifade etti.

"Ancak ne ABD, ne de başka bir ülkenin bir çözüm dayatabileceğini" belirten Clinton, tarafların anlaşmazlıkları müzakere ile çözmesi gerektiğini vurguladı.

 Öte yandan, ABD Dışişleri Bakanı, İran Devrim Muhafızlarının gücünün artmasının herkes için doğrudan bir tehdit olduğunu savundu.

Bu konularda ilginizi çekebilir