ABD, Çin'in "pazar ekonomisi" talebini reddetti

ABD'de Donald Trump yönetiminin Çin'in küresel ticarette "pazar ekonomisi" olarak tanınma talebini reddetmesi, iki ülke arasında yeni bir gerilime yol açabilir.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD'de Donald Trump yönetimi, Çin'in küresel ticarette "pazar ekonomisi" olarak tanınma talebini resmen reddetti.

Wall Street Journal'ın haberine göre, Trump yönetimi kararını Dünya Ticaret Örgütü'ne resmen iletti.

ABD yönetiminden yetkililer, daha önce de Çin'in "pazar ekonomisi" olarak tanınma talebine sıcak bakmadıklarının sinyalini vermişti.

ABD'nin bu kararının, iki ülke arasında ticaret konusunda gergin olan ilişkileri olumsuz etkileyebileceği belirtiliyor.

Çin yüksek gümrük vergisi ödüyor

Wall Street Journal, Trump hükümetinin Çin'in talebini reddetmesi sonucu, ABD'nin ihracatta Çin'den daha fazla gümrük vergisi almaya devam edeceğine dikkat çekti. Uluslararası alanda "pazar ekonomisi dışındaki ülkelerle" yapılan ticarette, gümrük vergisi oranları genelde daha yüksek oluyor, çünkü devlet desteğinin üreticilere önemli avantajlar sunduğu düşünülüyor.

Ekonomistlere göre, ABD'nin ve Avrupa Birliği'nin Çin'i "pazar ekonomisine sahip olmayan ülke" olarak görmesi, son dönemde Çinli üreticilerin ihracatta milyarlarca dolar kaybetmesine yol açtı. 

Çin Ticaret Bakanı Wang Hejun, bir süre önce yaptığı açıklamada, pazar ekonomisi olarak görülme taleplerine itirazın sürmesi halinde, Çin şirketlerinin haklarını korumak için gerekli önlemleri alacaklarını söylemişti.

Bu ay başında Çin'i ziyaret eden ABD Başkanı Trump, ABD'nin Çin lehine devasa ticaret açığına değinerek, daha adil ticari ilişkiler kurmak istediklerini belirtmişti.