ABD ile Rusya arasında casus takası

ABD'de Rusya adına casusluk yaptıkları gerekçesiyle tutuklanan 10 kişi, Batı adına casusluk yaptıkları iddiasıyla Rusya'nın elinde bulunan 4 kişi ile takas edilecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

NEW YORK - ABD'de Rusya hesabına casusluk yaptıkları gerekçesiyle tutuklanan ve yapılan mahkemede casus olduklarını kabul eden 10 kişi, mahkeme ile anlaşma yoluna gitti.

Adının açıklanmasını istemeyen bir yetkili, 10 kişinin suçlu bulundukları mahkemenin tamamlanmasından bir kaç saat sonra Moskova'ya giden bir uçakla New York'tan ayrıldığını bildirdi.

ABD'deki 10 Rus casusu ile Rusya'da Batılı istihbarat servisleriyle ilişkileri olduğu ve vatana ihanet ettikleri suçlamasıyla mahkum edilen 4 Rus vatandaşının takas edilmesi konusunda Washington ve Moskova arasında anlaşma sağlaya varılmış, bu olay da Soğuk Savaş sonrası en büyük casus takası olarak tanımlanmıştı.

Adalet Bakanı Eric Holder, "oldukça sıra dışı" olarak tanımladığı olayla ilgili çalışmaların yıllar aldığını belirterek, "ABD ve Amerikan çıkarları açısından başarılı bir sonuç alındığını" söyledi.

Amerikalı yetkililer, geçen hafta evlerinde yakalanan 10 kişinin sahte pasaportlarla ikili bir hayat sürdükleri, gizli kod kelimeler, takma isimler, görünmez mürekkep ve şifreli radyo yayınları kullandığını söylemiş, bu kişilerin emlakçı, muhasebeci, gazeteci gibi mesleklerde çalıştıklarını dile getirmişti.

Ancak söz konusu casusların Rusya'ya ne tür gizli bilgiler sağladığı ise hala bir soru işareti. New York Manhattan'da görülen mahkemede suçlu bulunanların kamuoyu tarafından en çok tanınanı Anna Chapman'ın avukatı Robert Baum, duruşmadan sonra yaptığı açıklamada, "casusluk sürecinde Rusya'ya verildiği iddia edilen bilgiler" konusuna dikkati çekerek, müvekkili veya diğer casusların Rusya'ya verdiği ileri sürülen bilgilerin zaten internetten bulunabildiğini vurguladı.

Rusya'da Batılı istihbarat servisleri adına çalıştıkları gerekçesiyle mahkum edilen 4 kişiyle ilgili af kararnamesi de daha önce Devlet Başkanı Dimitri Medvedev tarafından imzalanmıştı.

Bu konularda ilginizi çekebilir