ABD istihbaratı kontrolden çıktı

Washington Post'un haberine göre, 11 Eylül saldırılarından sonra Amerikan istihbarat servislerinin bütçesini ve büyüklüğünü kimse tahmin edemiyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL- Washington Post'un haberinde Amerikan istihbaratının kontrolden çıktığı belirtildi. Gazetenin iki yıl boyunca sürdürdüğü istihbarat servisleri hakkındaki araştırmaya göre 11 Eylül saldırıları sonrasında oluşturulan istihbarat ve izleme sistemleri o kadar büyüdü ki artık etkinliği ölçülemeyecek hale geldi.

Washington Post, ABD'de istihbarat alanında 1300 kamu, 2000 de özel sektör kuruluşunun faaliyet gösterdiğini belirledi.  haberde, 850 bin civarından kişinin istihdam edildiği ve bu kuruluşların tümünün aynı işi yaptığı belirtiliyor.

Bu istihbarat kuruluşlarının ne kadarlık bir bütçeye sahip olduğu ve ne kadar para harcadığı ise tahmin bile edilemiyor.

Hangi bilgi doğru bilinemiyor

Haberde, ABD'nin güvenliğini tehlikeye atan en büyük unsurun, her gün toplanan milyonlarca istihbaratın değerlendirilirken dikkat verilmesi gereken noktaların hangileri olduğunun bilinmemesi olduğu belirtiliyor.

ABD Savunma Bakanı Robert Gates de sistemin denetimi konusunda zorluklar olduğunu kabul etmiş. Ancak istihbarat kurumlarının gereğinden fazla büyüdükleri yönündeki iddiaları reddetmişti.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir