ABD muhalifleri eğitmeye başladı

ABD ordusu IŞİD ile mücadele edecek Suriyeli savaşçıları eğitmeye başladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD Savunma Bakanlığı Suriyeli savaşçıları IŞİD ya da İslam Devleti (İD) militanlarıyla mücadele etmeleri için eğitmeye başladığını açıklayarak İD'ye karşı sekiz ay önce hava saldırılarını başlatan ABD'nin Suriye'deki iç savaşta daha kapsamlı bir rol almaya başladığını gösterdi.

ABD Savunma Bakanı Ash Carter, ABD ordusunun silahlı eğitime 90 Suriyeli ile başladığını ve bu kişilere maaş ile henüz belirlenmemiş bazı destekler verileceğini ifade etti.Pentagon'un projeksiyonlarına göre, üç yıl içinde toplam 15,000 savaşçının eğitilip silahlandırılması bekleniyor.

Ürdün devleti sözcüsü ülkede Suriyeli savaşçıların eğitiminin birkaç gün önce başladığını açıkladı. Türkiye'de ise eğit donat programının Dışişleri Bakanı Mevlüt Çauşoğlu'nun geçen hafta yaptığı açıklamaya göre 9 Mayıs'ta başlaması bekleniyor.

ABD ve Türkiye arasında imzalanan mutabakat kapsamında ılımlı Suriyeli muhaliflerin Türkiye'de eğitilmesi ve donatılması hedefleniyor. Türkiye'de üç yıl içinde yaklaşık 5,000 muhalifin eğitilmesi ve donatılması bekleniyor.

Carter, ilk 90 savaşçının çatışma sahasında kendisini gösterebilmeleri için en az birkaç ay zamana ihtiyaç olduğunu belirterek, eğit-donat programına alınacak savaşçıların insan haklarını ihlal etmemesi için son derece temkinli ilerlediklerini belirtti.

Carter dün akşam Washington'da düzenlenen basın toplantısında, "Bu programı geçmişlerini dikkatle incelediğimiz kişilerle başlatıyoruz. Başarılı olmak ve bunun için de programın kapsamını büyütmek zorundayız. Bir yerden başlamamız gerekiyor ve buradan başlıyoruz" dedi.

Obama yönetimi ABD'nin Suriye ile savaş içinde olmadığına dikkat çekerek eğit-donat programının sadece İslam Devleti militanlarıyla mücadeleyi hedeflediğini belirtiyor da olsa,programı eleştirenler bu tutumun iç savaşın gerçekleri ile uyumlu olmadığını belirtiyorlar.

Uzmanlar ABD'nin eğittiği Suriyeli savaşçıların bir noktada Suriye devlet güçleriyle karşı karşıya geleceğine dikkat çekiyorlar.

Bu konularda ilginizi çekebilir