ABD Senatosu mali reform yasa tasarısını görüşecek

Beyaz Saray, Obama'nın Yunanistan'ın borcundan dolayı büyük kaygı duyduğunu açıkladı. Öte yandan, Obama FED başkan yardımcılığı için Janet Yelle'i önerecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON- ABD Senatosu'nda mali reform yasa tasarısı görüşülmeye başlayacak.

Demokratlar ve Cumhuriyetçiler, Cumhuriyetçilerin 3 gün arka arkaya süren engellemesinin ardından, tasarının Senato'da görüşülmesi için anlaştı.

Senato çoğunluk lideri Harry Reid, tasarıyı bugün tartışmaya başlayacaklarını söyledi.

ABD Başkanı Barack Obama da, bu karardan memnuniyetini dile getirerek, "şimdi reform zamanı" dedi. Bu konunun tek taraflı bir sorun olmadığını, Wall Street'deki krizin herkesin "canını acıttığını" belirten Obama, tasarının Senato'dan hızlıca geçmesini, Temsilciler Meclisi'nden geçen şekliyle çabucak uyumlaştırılmasını ve sonrasında kendisinin de bunu kısa zamanda imzalayarak kanunlaştırmayı umduğunu dile getirdi.

Obama, Amerikalıların mali reform için "bir gün bile" beklememesi gerektiğini ifade etti.

Obama, yatırım bankası Goldman Sachs'a karşı dolandırıcılık suçlamasıyla ilgili olarak da, mali sistemin daha çok "şeffaflık, açıklık ve netliğe" ihtiyacı olduğunu vurgulayarak, "yasal olsa bile, genellikle Wall Street'teki bazı hareketlerin, ekonomik amaçlara hizmet eder görünmediğini" söyledi. Obama, "Bu durum (finansal sistemin düzenlenmesi), Wall Street'teki bazı aktörlerin primlerini azaltabilir, ancak daha sağlam ve güvenli bir finansal sisteme sahip olacağız" diye konuştu.

ABD Sermaye Piyasası Kurulu (SEC) Başkanı Mary Schapiro da, Senato'da bir oturumda yaptığı açıklamada, Goldman Sachs'a yönelik suçlamanın zamanlamasıyla, Senato'daki mali reform yasa tasarısı arasında bağlantı olduğu yorumlarını reddetti.

”Obama Yunanistan'ın borcundan kaygı duyuyor”

ABD Başkanı Barack Obama'nın, Yunanistan'ın borç sorunu konusunda kaygı duyduğu ve Obama yönetiminin, bu konuyla ilgili Avrupa ile temasta olduğu bildirildi.

Beyaz Saray sözcüsü Bill Burton, Başkanlık uçağı Air Force One'da gazetecilere yaptığı açıklamada, "Bu Başkan (Obama) için büyük kaygı yaratan bir durum ve konuyu çok yakından izliyoruz" dedi.

Burton, ABD Hazine Bakanlığının ve diğer kuruluşların "Yunanistan'ın borç sorunu konusunda Avrupa'da ilgili kuruluşlarla yakın temasta olduğunu" da ifade etti.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Euro Bölgesi'nin istikrarının tehlikede olması nedeniyle Yunanistan ile yardım paketi konusundaki görüşmelerin hızlandırılması gerektiğini söylemişti.

Merkel, Yunan hükümetinin gelecek birkaç gün içinde yeni tasarruf önlemlerini kabul etmesi durumunda Almanya'nın bu ülkenin finansal krizden kurtarılmasında üzerine düşeni yapacağını belirtmişti.

Obama FED'deki etkinliğini artırıyor

ABD Başkanı Barack Obama, önereceği yeni isimlerle, ABD Merkez Bankası (FED) yönetim kurulu üstündeki etkinliğini artıracak.

Başkan Obama, FED başkan yardımcılığı için Janet Yelle ismini önerecek.

Yönetim kuruluna da iki yeni isim önerecek olan Obama, atamaların Senato tarafından onaylanması halinde, FED yönetim kurulundaki 7 üyeden 5'inin atamasını gerçekleştirmiş olacak.

FED, Amerikan ekonomisinin en önemli yönlendirici kuruluşlarından biri olarak kabul ediliyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir