ABD Ticaret Odası'ndan Trump'a Çin uyarısı

ABD Ticaret Odası, Trump'a Çin mallarına gümrük vergisi getirme planından vazgeçme çağrısı yaptı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD Ticaret Odası, Başkan Donald Trump'ı uyararak, Çin mallarına uygulanacak gümrük tarifelerinin Amerikan tüketicisine ve ekonomik büyümeye zarar verecek yıkıcı bir ticaret savaşına yol açabileceğini söyledi.

Oda Başkanı Thomas Donahue, dün yaptığı yazılı açıklamada, bu tarifelerin, Çin'in fikri mülkiyet uygulamaları konusundaki soruşturmayla da bağlantı kurulursa, "Amerikan tüketicisini zorlayacak vergilere" yol açacağını söyledi.

Donahue, Trump yönetiminin Çin'in sanayideki ve ticaretteki haksız uygulamalarının olumsuz ekonomik etkilerine eğilmekte haklı olduğunu ancak bu sorunlara çözüm getirmek için gümrük vergilerinin doğru yaklaşım olmadığını söyledi. Donahue, "Yılda 30 milyar dolarlık gümrük vergisi, vergi reformuyla standart indirimlerin iki katına çıkarılması sayesinde Amerikan ailelerinin elde ettiği tasarrufun üçte birinden fazlasını ellerinden alır" dedi.

Beyaz Saray ekonomi danışmanı Peter Navarro, Trump'ın önümüzdeki haftalarda Çin'in Amerikan fikri mülkiyetine karşı yaptığı "hırsızlık ve zorunlu transfer" uygulamalarına çözüm getirmek için seçenekleri inceleyeceğini söylemişti. Bu konu, ABD'nin 1974 tarihli bir ticaret yasasının "Section 301" maddesi uyarınca soruşturma altında.

Trump'ın 60 milyar dolarlık Çin bilgi teknolojisi, telekomünikasyon ve tüketim ürünlerine gümrük vergileri koymayı, ayrıca Çin şirketlerine yapılan Amerikan yatırımlarına da kısıtlama getirmeyi düşündüğü belirtiliyor.

Gümrük vergisinde yeni perdeGümrük vergisinde yeni perde

 

Bu konularda ilginizi çekebilir