ABD ve AB, onlarca Rus diplomatı sınır dışı ediyor

Batı ile Rusya arasında zehirlenme krizi büyüyor. ABD'nin 60 Rus diplomatı sınır dışı etme kararı verdiği bildirildi. Almanya da 4 Rus diplomatı sınır dışı etti. AB Konseyi Başkanı Tusk, "14 AB ülkesi Rus diplomatları sınır dışı etme kararı aldı" dedi. Rusya'nın yanıtı ise gecikmedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD Başkanı Donald Trump, İngiltere'deki 'Skripal vakasıyla' ilgili 60 Rus diplomatı sınırdışı etme kararı aldı.

ABD yönetiminin, çift taraflı çalışan eski Rus ajan Sergey Skipral ve kızının İngiliz topraklarında zehirlenmesi nedeniyle Londra ile dayanışma adına 60 Rus diplomatı sınır dışı edeceği belirtildi. Seattle'daki Rusya Konsolosluğu'nun da kapatılacağı kaydedildi.

60 diplomattan 48'inin Rusya'nın Washington Büyükelçiliği'nde görevli personelinden, geri kalanının New York merkezli Birleşmiş Milletler'de görevli personelden olduğu bildirildi.

Sınır dışı edilecek Rus diplomatlara ABD'den ayrılmaları için 7 gün süre verildiğini belirten ABD'li yetkililer, bu kararın Avrupa ülkeleriyle beraber alındığını söyledi.

ABD'nin bu kararına Rusya'dan yanıt geldi. Rus Senatör Vladimir Cabarov, Rusya'nın da en az 60 ABD'li diplomatı sınır dışı edeceğini belirtti.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov ise, Moskova’nın karşılıklılık ilkesine göre hareket edeceğini belirtti. Peskov basın brifinginde "Elbette, daha önce olduğu gibi karşılıklılık ilkesine göre hareket edilecek.'' dedi.

Peskov açıklamanın devamında, "Sebep olarak sözde Skripal dosyası gösteriliyor. Daha önce dile getirdik, şimdi de tekrarlıyoruz: Rusya’nın bu olayla hiçbir ilgisi yok. Bunun hatalı olduğuna inanıyoruz. Bizim görüşümüze göre sebep olarak sözde Skripal dosyasının gösterilmesi asılsız." dedi.

14 AB ülkesi, Rus diplomatları sınır dışı ediyor

AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, "14 AB ülkesi Rus diplomatları sınır dışı etme kararı aldı" dedi.

Almanya'nın da eski Rus ajan Sergey Skripal'in zehirlenmesi nedeniyle 4 Rus diplomatı sınır dışı ettiği açıklandı.

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, bakanlığın resmi Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Salisbury'deki zehirleme olayının aydınlatılmasına ilişkin Rusya'nın hala katkı sağlamaması yüzünden Almanya'nın bugün 4 Rus diplomatı sınır dışı ettiğini duyurdu.

Böylelikle İngiltere ile dayanışma içinde oldukları sinyali gönderdiklerini belirten Maas, bu kararın kolay verilmediğini kaydetti.

ABD ve AB ülkeleri dışında Kanada ve Ukrayna da bazı Rus diplomatları sınır dışı edecek. 

"Putin'e karşı sabrımız tükendi"

İngiltere Savunma Bakanı Gavin Williamson, dünyanın Rusya'ya karşı İngiltere'nin arkasında birleştiğini belirterek, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e karşı sabrın tükendiğini kaydetti.

İngiltere, daha önce 23 Rus diplomatı sınır dışı etmiş, Rusya da karşılık olarak benzer bir adım atacağının sinyalini vermişti. 

Rusya'dan sinir gazı açıklamasıRusya'dan sinir gazı açıklaması

 

Bu konularda ilginizi çekebilir