ABD ve Rusya'dan tarihi imza

Obama ve Medvedev nükleer başlıkların yüzde 30 azaltılmasını hedefleyen START Anlaşması'nı imzaladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

PRAG- Obama, Rusya ile imzalanan yeni anlaşmanın, iki ülkenin nükleer silahlarının daha da azaltılmasında ve iki ülke arasındaki ilişkilerde önemli bir adım olduğunu söyledi.

Obama, Medvedev ile Çek Cumhuriyeti'nin başkenti Prag'da, yeni stratejik silahların azaltılması anlaşmasını imzalamasından sonra yaptığı açıklamada, Medvedev ile füze kalkanı konusundaki müzakereleri genişletmeyi ve bu alanda işbirliği için diyalog içinde olmayı kararlaştırdıklarını da belirtti.

Barack Obama, ABD'nin Doğu Avrupa'da kurmayı planladığı füze kalkanı sisteminin amacının Rusya ile "stratejik dengeleri" değiştirmek olmadığını vurguladı.

ABD Başkanı, nükleer silahların başka ülkelerde de yayılmasının, Orta Doğu ve Doğu Asya'da silahlanma yarışını artırabileceğini ve bunun dünya güvenliği için kabul edilemez bir risk olduğunu ifade etti.

Medvedev de antibalistik füze kapasiteleri artmadığı sürece yeni anlaşmanın uygulanabilir olacağını belirtti.

"Elde ettiğimiz sonuç iyi"

Prag'da imzalanan anlaşmanın tatminkar olduğunu ifade eden Medvedev, "Elde ettiğimiz sonuç iyi" dedi.

Medvedev, ABD'nin füze kalkanı planıyla ilgili olarak da "uzlaşmaya varacakları konusunda iyimser olduğunu" kaydetti.

START Anlaşması'nın yerine yapılan anlaşma, her iki ülkenin 7 yıl içinde kıtalar arası, denizaltı ve ağır bombardıman uçaklarında kullanılan balistik füzelerini 700'e, savaş başlıklarını

1550'ye, konuşlandırılan ve konuşlandırılmayan kıtalar arası balistik füze rampalarını 800'e düşürülmesini öngörüyor. Anlaşma, onaylanmasından sonra 10 yıl geçerli olacak. 

Anlaşma, dünyadaki nükleer silahların yüzde 90'ından fazlasına sahip olan ABD ve Rusya'nın, nükleer silahsızlanma konusunda ciddi olduğunu göstermeyi de amaçlıyor.

İran'a yaptırımlar da görüşüldü

Başkan Obama ve Medvedev, nükleer silahlarda indirim öngören START anlaşmasını imzalamadan önce yaptıkları görüşmede, İran'a uygulanması öngörülen yaptırımları da görüştü.

START anlaşmasının imzalanmasından sonra düzenlenen basın toplantısında, ABD Başkanı Obama, İran'ın nükleer silah elde etmesinin kabul edilemeyeceğini belirterek, "Rusya ile İran'a daha sert yaptırımlar getirilmesi konusunda BM Güvenlik Konseyinde birlikte çalışıyoruz" dedi.

İran'a yeni yaptırımlar uygulanmasıyla ilgili kararın bahar aylarında çıkmasını beklediğini belirten Obama, "Bu baharda İran'a güçlü ve sert yaptırımlar konulmasını sağlayabileceğimizi bekliyorum" dedi.

Obama, ABD'nin İran'ın Orta Doğu'da bir silahlanma yarışı başlatma tehlikesi taşıyan ya da uluslararası toplumun güvenilirliğini tehdit eden herhangi bir eylemine müsamaha etmeyeceğini bildirdi.

Medvedev ise İran'a uygulanması beklenen yaptırımlar konusunda Obama ile yaptıkları görüşmenin "samimi ve açık bir görüşme olduğunu" söyledi.

İran'ın uluslararası toplumun yaptığı birçok olumlu öneriye cevap vermemesinin üzücü olduğunu belirten Medvedev, BM Güvenlik Konseyinin gelecek haftalarda konuyu ele alabileceğini kaydetti.

Senatoların onaylaması gerekiyor

Anlaşmanın, yürürlüğe girmesi için, Rusya parlamentosu ve ABD senatosu tarafından onaylanması gerekiyor.

Moskova ve Washington, anlaşmanın imzalanmasını takiben nükleer silahlarında indirime gidecek. İlk START anlaşması 1991'de imzalanmış ve süresi 2009 sonunda dolmuştu.

Obama START anlaşmasının bu yıl Amerikan Senatosunda onaylanmasını ümit ettiği bildirildi.

Beyaz Saray sözcüsü Robert Gibbs, Obama'nın uçağındaki gazetecilere yaptığı açıklamada "anlaşmanın onayının bu yıl tamamlanmasını bekliyor ve ümit ediyoruz" dedi.

Gibbs, nükleer anlaşmalara iki taraflı destek konusunda geleneksel bir anlayış olduğunu da vurguladı.

Beyaz Saray, Obama'nın bugün Prag'da Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev ile yapacağı görüşmede İran'ın da ele alınacak konular arasında olduğunu, Rusya'nın yaptırımlara destek vereceğine inanıldığını kaydetti.

Bu konularda ilginizi çekebilir