ABD'de de son 9 haftanın en düşük seviyesi

ABD'de geçen hafta ilk kez işsizlik maaşı talebinde bulunanların sayısı önceki haftaya oranla 20 bin kişi azalarak 268 bine geriledi. Son 9 haftanın en düşük seviyesinde kaydedilen başvurulara yönelik piyasa beklentisi ise 286 bin düzeyindeydi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD'de işsizlik maaşına ilk kez başvuranların sayısı geçen hafta 268 bine gerileyerek, son 3 ayın en düşük seviyesinde gerçekleşti.  

ABD Çalışma Bakanlığı'nın bugün açıklanan verilerine göre, geçen hafta ilk kez işsizlik maaşı talebinde bulunanların sayısı önceki haftaya oranla 20 bin kişi azalarak 268 bin oldu. Bu sonuçla, son 9 haftanın en düşük seviyesinde kaydedilen başvurulara yönelik piyasa beklentisi 286 bin olarak belirlenmişti. 

Bu arada, bir önceki haftaya ilişkin başvuru rakamları 282 binden 288 bine revize edildi.  

Veriler, ayrıca daha az değişkenlik gösteren son 4 haftalık ortalama işsizlik maaşı başvurularının 14 bin 750 kişilik düşüşle 285 bin 500'e gerilediğini ortaya koydu. Söz konusu veri, bu sonuçla son 6 ayın en düşük seviyesinde gerçekleşti. 

Süregelen işsizlik başvuruları ise önceki haftaya kıyasla 91 bin kişi azalarak, 2 milyon 325 bine indi.  

Ekonomistler, son haftalarda beklentilerin altında kalan başvuruları istihdam sektöründeki iyileşmenin sürdüğü şeklinde değerlendirirken, yarın açıklanacak mart ayı tarım dışı istihdam verisinin sektördeki gelişmeleri daha iyi yansıtacağını vurguluyor. 

Tarım dışı istihdam şubatta 295 bin kişiyle beklentinin üzerinde artmış, işsizlik oranı ise yüzde 5,5 ile Mayıs 2008'den bu yana en düşük seviyesinde gerçekleşmişti.  

ABD Merkez Bankası'nın en güncel tahminlerine göre ülkedeki işsizlik oranı bu yıl yüzde 5 ile 5,2 aralığına gerileyecek.