ABD'de haftalık petrol stokları yükseldi

ABD'de haftalık ham petrol stokları 1,41 milyon varil yükseldi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD Enerji Enformasyon İdaresi (EIA), geçen hafta, ülkede ticari ham petrol stoklarının bir önceki haftaya göre 1,41 milyon varil (yüzde 0,3) artarak 522,5 milyon varile yükseldiğini açıkladı. Piyasa beklentisi stokların 1,36 milyon varil azalması yönündeydi. Bir önceki hafta ham petrol stokları 1,67 milyon varil yükselmişti.

ABD'de Stratejik Petrol Stokları değişmeyerek söz konusu haftada 695,1 milyon varilde kaldı. Bu dönemde, ABD'nin ham petrol üretimi bir önceki haftaya göre günlük ortalama 55 bin varil azalarak 8,46 milyon varile geriledi.

Ülkenin ham petrol ithalatı da söz konusu haftada, bir önceki haftaya kıyasla günlük ortalama 301 bin varil artarak 8,74 milyon varile ulaştı.

Ayrıca ABD'nin haftalık benzin stokları söz konusu haftada 3,3 milyon varil (yüzde 1,4) azalarak 238,2 milyon varil oldu. Veriye ilişkin piyasa beklentisi 0,2 milyon varil düşüş olması yönündeyken, bir önceki haftada benzin stokları 0,45 milyon varil yükselmişti.

ABD'nin haftalık ham petrol stoklarının yükselmesinin ardından küresel piyasalarda ham petrol fiyatlarında kısa süreli düşüş görüldü. Ancak, haftalık benzin stoklarındaki azalışın etkisinin daha ağır basmasıyla, petrol fiyatları toparlanarak yükselişe geçti.

Yükselişin ardından, ABD'de Batı Teksas tipi ham petrolün varil fiyatı 40,41 dolara, Londra Brent türü petrolün varil fiyatı da 42,69 dolara kadar ulaştı.

EIA verilerinin açıklanmasının ardından, güne satış ağırlıklı başlayan New York Borsası'nda endeksler ise kazançlarını silerek pozitife tırmandı.