ABD'de işsizlik sigortası başvuruları beklenenden hızlı azaldı

İşsizlik sigortası maaşından yararlananların sayısı ise rekor seviyeye yükseldi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

WASHINGTON - ABD'de geçen hafta işsizlik sigortası maaş ödemelerinden yararlanmak üzere başvuranların sayısı beklentilerden daha fazla geriledi. Öte yandan işsizlik sigortası maaş ödemelerinden halen yararlanmakta olanların sayısı rekor seviyeye yükseldi.

ABD Çalışma Bakanlığı'nın açıklamasına göre işsizlik sigortası maaşını halen almakta olanların sayısı, 16 Mayıs tarihinde sona eren bir haftalık sürede bir önceki haftaya göre 110 bin kişi artışla 6 milyon 788 bin kişi oldu. Ulaşılan bu rekor seviye Nisan ayında yüzde 8.9'a ulaşmış olan işsizlik oranının, artış eğilimini önümüzdeki dönemlerde de sürdürebileceğine işaret etti.

Diğer taraftan 23 mayıs tarihinde sona eren bri haftalık sürede işizlik sigortası maaş ödemelerinden faydalanmak üzere başvuruda bulunanların sayısı bir önceki haftaya göre 13 bin kişi gerileyerek 623 bin kişi oldu. ABD Çalışma Bakanlığı bir önceki hafta gerçekleşen başvuru sayısını da 5 bin kişi yukarı çekerek 631 bin kişiden 636 bin kişiye revize etti.

Analistlerin beklentileri 23 Mayıs haftasında işsizlik başvurularının 6 bin kişi gerileyeceği yönünde idi. 23 Mayıs tarihinde sona eren 4 haftalık sürenin ortalama başvuruları ise bir önceki haftaya göre 3 bin kişi gerileyerek 626 bin 750 kişi oldu.

İşsizlik sigortası maaş ödemelerinden yararlananların toplam işgücüne oranı ise 0.1 puan artışla yüzde 5.1'e ulaştı ki bu oran 1982 yılı Aralık ayından bu yana en yüksek seviye olarak dikkat çekiyor.

Konut kredisi ödemeyenler rekor düzeyde

İpotekli konut kredisi veren Bankerler Birliği verilerine göre, yılın ilk çeyreğinde, kredisini ödeyemeyenler ile icralık olanların oranı, yüzde 12 oranında rekor artış gösterdi.

Öte yandan, diğer bir önemli gelişme ise sadece kötü kredi geçmişine sahip olanlar değil, şimdiye kadar borçlarını düzenli ödedikleri için iyi bir kredi siciline sahip olanların da artmaya başladığı ve iyi siciline sahip olanların yüzde 6'sının icra sürecine girdiği kaydedildi.