ABD'de tüfe, şubatta değişmedi

Açıklanan rakamlar, faiz oranlarının sabit tutulması yönünde Fed'in elini güçlendiriyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

WASHINGTON - ABD'de Şubat ayında tüketici fiyatları bir önceki aya göre değişim göstermedi. Oto fiyatlarındaki artış düşük enerji maliyetleri ile dengelendi. Açıklanan rakamlar Fed'in faiz oranlarını sabit tutması yönünde elini güçlendiren bir gelişme oldu.

ABD Çalışma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre mevsimsel olarak düzeltilmiş rakamlarla TÜFE Şubat ayında bir önceki aya göre değişim göstermedi. Ocak ayında ise TÜFE yüzde 0.2 oranında artmıştı.

Daha yakından takip edilen bir veri olan enerji ve gıda fiyatları hariç TÜFE yani Çekirdek TÜFE ise Şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 0.1 oranında arttı. Ocak ayında Çekirdek TÜFE yüzde 0.1 oranında düşüş göstermişti. Analistlerin beklentileri her iki verinin de yüzde 0.1 oranında artacağı yönünde idi.

Yıllık bazda ise düzenlenmemiş rakamlarla TÜFE yüzde 2.1 oranında artarken Çekirdek TÜFE yüzde 1.3 oranında arttı. Çekirdek TÜFE'de yıllık bazda gözlenen artış 2004 Şubat ayından bu yana en düşük seviyede oldu.

Çalışma Bakanlığı'nın açıklamasına göre enerji fiyatları Şubat ayında yüzde 0.5 oranında geriledi Enerji fiyatları 2009 yılı Nisan ayından bu yana ilk kez gerilemiş oldu. Kullanılmış oto ve kamyon fiyatları ise Şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 0.7 oranında artarken sıfır araç fiyatları yüzde 0.1 oranında yükseldi.

Şubat ayında gıda fiyatları yüzde 0.1 oranında arttı.

Yuvarlanmamış rakamlarla TÜFE yüzde 0.002 oranında artarken çekirdek TÜFE yüzde 0.053 oranında artış gösterdi.

Çalışma Bakanlığı'nın bir diğer raporuna göre çalışanların haftalık kazançları bir önceki aya göre yüzde 0.2 oranında arttı.

İşsizlik maaşı başvuruları beklentilerin üzerinde

Çalışma Bakanlığı, işsizlik maaşı başvurularının 13 Martta biten haftada 5 bin azalarak 457 bin olduğunu açıkladı. Geçen hafta işsizlik maaşı başvurularının 455 bin olması bekleniyordu.

Bakanlık, işsizlik maaşı başvurularının dört haftalık ortalamanın ise 4 bin 250 düşerek 471 bin 250 olduğunu belirtti.

ABD'de Aralık 2007'de resesyonun başlamasından bu yana 8,4 milyon kişi işini kaybetti.

Bu konularda ilginizi çekebilir