ABD'de ÜFE beklentilerin altında

ABD'de ÜFE eylülde yüzde 0.1'lik artış beklentisinin aksine yüzde 0.1 azaldı. ÜFE yıllık bazda yüzde 1.6 ile son 6 ayın en düşük seviyesini kaydetti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON - ABD' de üretici fiyat endeksi (ÜFE) eylül ayında beklentilerin altında kalarak yüzde 0,1 geriledi.  

ABD Çalışma Bakanlığı'nın bugün açıkladığı verilere göre, ÜFE eylülde yüzde 0,1 artış beklentisine karşın yüzde 0,1 azaldı. Bu rakamla bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 1,6 artan ÜFE, yıllık bazda son 6 ayın en düşük seviyesini kaydetti.  

Değişken gıda ve enerji fiyatlarını içermeyen çekirdek endeks ise eylülde sabit kalarak, yıllık bazda yüzde 1,6 oldu. Çekirdek endekse yönelik eylül beklentisi yüzde 0,1 oranında artış olarak belirlenmişti. 

Ağustos ayına ait ÜFE'deki değişim ise yüzde 0'dan yüzde 0,1'lik artışa revize edildi. 

ÜFE'de kaydedilen sınırlı düşüşte enerji ve gıda fiyatlarının etkili olduğu belirtildi. Petrol fiyatları eylülde yüzde 2,6 azalırken, gıda fiyatları da yüzde 0,7 geriledi.  

ÜFE, üretimde kullanılan girdilerin fiyatlarını ölçerek, nihai ürün fiyatlarına ve dolayısıyla enflasyona ilişkin önemli ipuçları veriyor. 

ABD Merkez Bankası (Fed), çekirdek fiyat endeksini uzun vadeli enflasyon eğiliminin göstergelerinden biri olarak görüyor. Ancak enflasyon uzun zamandır Fed'in yüzde 2'lik hedefinin altında seyrediyor.  

Ekonomistler, düşük enflasyon oranının Fed'in faiz artırımını erteleyebileceğini öngörüyor.  

Bu konularda ilginizi çekebilir