ABD'de ÜFE beklentinin altında arttı

ABD'de ÜFE martta aylık yüzde ile beklentilerin altında 0,2 arttı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD'de üretici fiyat endeksi (ÜFE) martta yüzde 0,2 artarak, 4 aydır devam eden düşüş eğilimini sonlandırdı.  

ABD Çalışma Bakanlığı'nın bugün açıkladığı verilere göre, ÜFE martta aylık yüzde ile beklentilerin altında 0,2 arttı. Bu sonuçla, son 4 aylık düşüşünü sonlandıran ÜFE'ye ilişkin piyasa beklentisi yüzde 0,4 artış yönündeydi.  

ÜFE, şubat ve ocakta sırasıyla yüzde 0,5 ve yüzde 0,8 gerilerken, öncesindeki iki ayda da yüzde 0,2 düşüş göstermişti. Endeks, mart verisiyle birlikte yıllık bazda yüzde 0,8 azalmış oldu.  

Beklentilerin altında yükselen ÜFE'de artan enerji fiyatları etkili oldu. ÜFE'yi geçen yılın ortasından bu yana aşağı çeken benzin fiyatları martta yüzde 7,2 artarak, eylül 2012'den bu yana en yüksek artışı kaydetti.  

Veriler, ayrıca değişken gıda ve enerji fiyatlarını içermeyen çekirdek ÜFE'nin de martta aylık yüzde 0,2 ve yıllık yüzde 0,9 yükselerek beklentileri karşıladığını ortaya koydu.  

ÜFE, üretimde kullanılan girdilerin fiyatlarını ölçerek, nihai ürün fiyatlarına ve dolayısıyla enflasyona ilişkin önemli ipuçları veriyor. 

Ekonomistler, mart ayında yüzde 0,2 artan ÜFE'yi yaklaşık 3 yıldır yüzde 2 hedefinin altında seyreden enflasyonun istikrar kazanmaya başladığı şeklinde değerlendirirken, nisan ve mayıs ayına ilişkin enflasyon verilerinin ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz zamanlaması açısından kritik rol oynayacağını belirtiyor.  

Fed'in mart ayında yapılan Federal Açık Piyasa Komite (FOMC) toplantısı, üyelerin faiz artış takvimi konusunda fikir ayrılığı yaşadığını ortaya koymuştu.  

FOMC'nin bir sonraki toplantısı 28-29 Nisan tarihlerinde gerçekleştirilecek. Söz konusu toplantıda faiz artışına yönelik herhangi bir karar alınması beklenmezken, Fed'in ekonomideki son gelişmeleri nasıl değerlendireceği merak ediliyor. 

Bu konularda ilginizi çekebilir