ABD'de ÜFE değişmedi

ABD'de üretici fiyat endeksi (ÜFE) ağustosta önceki aya oranla değişmeyerek, yıllık bazda yüzde 1.8 arttı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON - ABD Çalışma Bakanlığı'nın bugün açıkladığı verilere göre, ağustos ayına ait ÜFE bir önceki aya kıyasla değişmedi. Beklentiler de ÜFE'nin sabit kalacağı yönündeydi. Yıllık bazda yüzde 1,8 yükselen ÜFE, temmuzda yüzde 0,1, haziranda ise yüzde 0,4 artmıştı. 

ÜFE'nin son iki aydır izlediği yatay grafiğin ardında düşen enerji ve gıda fiyatları olduğu belirtildi. Gıda ve enerji fiyatlarını içermeyen çekirdek endeks ise ağustos ayında yüzde 0,1 arttı.  

ÜFE, üretimde kullanılan girdilerin fiyatlarını ölçerek, nihai ürün fiyatlarına ve dolayısıyla enflasyona ilişkin önemli ipuçları veriyor. 

ABD Merkez Bankası (Fed), değişken gıda ve enerji fiyatlarını içermeyen çekirdek fiyat endeksini, enflasyon eğiliminin göstergelerinden biri olarak görüyor. 

Uzmanlar veriye ilişkin, "Enflasyon baskısı endişelerini önleyerek, Fed'e faiz artırımı konusunda esneklik tanıdı" değerlendirmesini yaptı. 

Fed'in para politikalarını belirleyen Federal Açık Piyasalar Komitesi'nin iki gün sürecek toplantısı bugün başladı. Fed Başkanı Janet Yellen'ın, toplantı sonrasında düzenleyeceği basın açıklamasında, faiz artırımının zamanlamasına ilişkin ipuçları vermesi bekleniyor.  

Bu konularda ilginizi çekebilir