ABD'de ÜFE yüzde 0,2 arttı

Ülkede gıda fiyatlarındaki düşüş, mayısta üretici fiyatları endeksindeki yükselişi yavaşlattı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON - ABD'de Üretici Fiyatları Endeksi (ÜFE) mayıs ayında yüzde 0,2 arttı.

Çalışma Bakanlığı, gıda fiyatlarının düşmesi ve benzin fiyatlarının sekiz ayda en düşük seviyede artması nedeniyle ÜFE'nin geçen ay yüzde 0,2 yükseldiğini açıkladı. Böylece ÜFE, mayıs ayı bazında 10 ayda en düşük hızda artmış oldu. ÜFE, mart ayında yüzde 0,7 ve nisan ayında yüzde 0,8 yükselmişti.

Geçen ay itibariyle son 12 ayda ise ÜFE yüzde 7,3 arttı. Gıda ve enerji hariç çekirdek ÜFE ise geçen ay yüzde 0,2, son 12 ayda da yüzde 2,1 yükseliş gösterdi.

Mayıs ayında en hızlı düşüşünü kaydeden gıda fiyatları yüzde 1,4 geriledi. Benzin fiyatları ise aynı ayda yüzde 2,7 artarken, bu oran 2010 yılı Eylül ayından bu yana en düşük yükseliş olarak kayıtlara geçti.

Ticaret Bakanlığı da geçen ay perakende satışların yüzde 0,2 düştüğünü açıkladı. Nisan ayında yüzde 0,3 artan perakende satışlar geçen ay, 11 ayda ilk kez gerilemiş oldu.

Motorlu araçlar, akaryakıt ve inşaat malzemeleri hariç nisan ayında yüzde 0,3 yükselen çekirdek perakende satışlar ise mayıs ayında yüzde 0,2 arttı. 

ABD'de ekonomik faaliyetin üçte ikisinden fazlasını oluşturan tüketici harcamaları ilk çeyrekte yıllık bazda yüzde 2,2 büyümüştü.

Bu konularda ilginizi çekebilir