”ABD'deki toparlanma Euro Bölgesi'ne göre daha dinamik”

OECD, ABD ekonomisindeki büyümenin Euro Bölgesini geride bırakabileceğini belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

PARİS - Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), ABD ekonomisindeki toparlanmanın Euro Bölgesine göre daha dinamik olduğunu bildirdi.

Örgütün Baş Ekonomisti Pier Carlo Padoan, dünyanın en önemli ekonomilerine ilişkin ilk ve ikinci çeyrek tahminlerinin yer aldığı görünüm raporunu Paris'te düzenlenen basın toplantısıyla açıkladı.

Padoan, gelişmiş ülkelerdeki toparlanmanın geçici olarak hız kesebileceğini vurgulayarak, ABD ekonomisindeki büyümenin Euro Bölgesini geride bırakabileceğini ifade etti.

Dünyanın en gelişmiş 7 ülkesinde (G7) Gayri Safi Yurt İçi Hasıladaki (GSYH) artışın geçen yılın son çeyreğine göre daha yavaş olabileceğini kaydeden Padoan, G7 için bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 1,9, ikinci çeyreğinde ise yüzde 2,3 oranında büyüme beklendiğini söyledi.

Padoan, Japonya ve ABD'de işsizlik oranında hafif bir düşüş yaşandığına dikkat çekerek, Euro Bölgesinde ise en yüksek seviyeye ulaşmış olabileceğini belirtti.

"Toparlanma bölgelere göre farklı hızda ilerliyor"

Toparlanmanın bölgelere göre farklı hızda ilerlediğine işaret eden Padoan, ABD, Japonya, Kanada ve İtalya için bu yılın ilk çeyrek verilerinin Kasım ayında açıklanan verilere göre yukarı yönlü revize edildiğini söyledi. Padoan, Fransa ve İngiltere içinse ekonomik tahminlerin hafif bir düşüş gösterdiğine işaret etti.

Pier Carlo Padoan, ABD ekonomisinde bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 2,4, ikinci çeyreğinde ise yüzde 2,3 oranında büyüme beklendiğini kaydederek, bu rakamların yüzde 5,6 oranında büyüme kaydedilen 2009 yılı son çeyreğine göre daha düşük olduğunu ifade etti.

İkinci Dünya Savaşından bu yana en büyük durgunluğun yaşandığı ABD ekonomisindeki büyümenin Japonya, Kanada ve Avrupa'daki büyümeyi geride bırakacağını dile getiren Padoan, Kanada ekonomisinin yılın ilk çeyreğinde yüzde 6,2, ikinci çeyreğinde ise yüzde 4,5 oranında büyümesinin beklendiğini söyledi.

Padoan, G7 ülkeleri arasında yalnızca Almanya ekonomisinin bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 0,4 oranında daralabileceğini belirterek, yılın ikinci çeyreğinde ise yüzde 2,8 oranında büyüyebileceğini dile getirdi.

Örgütün raporuna göre, İngiltere ekonomisinin yılın ilk çeyreğinde yüzde 2, ikinci çeyreğinde yüzde 3,1, Japonya ekonomisinin yılın ilk çeyreğinde yüzde 1,1, ikinci çeyreğinde ise yüzde 2,3 oranında büyümesi bekleniyor.

"İngiliz ekonomi büyüyecek"

OECD'nin bugün yayımladığı ve ekonomiyle ilgili son anketlere dayanan yeni raporda, İngiliz ekonomisi bu yılın ilk yarısında birçok ülkeden daha hızlı büyüyecek. 

2010'un ilk üç ayındaki büyümenin yüzde 2 olacağını kaydeden OECD, bu rakamın İngiliz ekonomisinin Kanada, ABD ve Fransa ekonomisinden daha yavaş büyümesi anlama geldiğini ancak 2010 yılı genelinde ulaşılması tahmin edilen yüzde 3,1'lik büyümeyle çoğu ülkenin ekonomisini geride bırakacağını bildirdi.

Küresel ekonomik krizden en çok etkilenen, resesyona ilk giren ve en son çıkan ülkelerden biri olan İngiltere'de, 6 Mayıs'ta yapılacak genel seçimde siyasi partiler en çok ülkenin ekonomik durumunu ve iyileşmesini tartışıyor.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir