ABD'den 'Rusya' açıklaması

ABD Dışişleri Bakanlığı, " Rusya'nın sivillere yönelik saldırıları çok rahatsız edici" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Toner, "Rusya'nın sivillere yönelik saldırıları çok rahatsız edici, Sivillerin yanı sıra sağlık ocakları, okullar da Ruslar tarafından hedef alındı" dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Rusya'nın Suriye'de yaptığı hava saldırıları sonucunda sivillerin hayatını kaybetmesini "çok rahatsız edici" şeklinde değerlendirdi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, geçtiğimiz hafta İnsan Hakları Örgütü'nün yayınladığı raporda, Rusya'nın hava saldırıları sonucunda sivillerin hayatını kaybettiği yönündeki iddialar hakkında konuştu.

Toner, Bu konuda sivil toplum kuruluşlarının bir çok raporu olduğuna dikkat çekerek, "Rusya'nın sivillere yönelik saldırıları çok rahatsız edici" dedi.

Rusya'nın Suriye'de yaptığı hava saldırıları sonucunda yüzlerce sivilin öldürüldüğünü belirten Toner, bunların yanısıra sağlık ocakları, okullar ve pazaryerlerinin de Ruslar tarafından hedef alındığını ve bombalamalar sonucunda, 130 bin kişinin Ekim ve Kasım ayı itibarıyla evlerini terketmek zorunda kaldığını söyledi.

Toner, sivillerin öldürülmesinden dolayı çok derin kaygı duyduklarını belirterek, özellikle Rus hava saldırıları sonrasında sivil ölümlerinin arttığına dikkat çekti.

Suriye'de muhalif lider Alluş'un öldürülmesi 

Toner'e ayrıca, Suriye'de rejime muhalif İslam Ordusu örgütünün genel komutanı Zehran Alluş'un Beşar Esed'a bağlı askerler tarafından  mı yoksa Rusya tarafından yapılan saldırılar sonucunda mı öldürüldüğü soruldu.

Alluş'un kimin tarafından öldürüldüğü yönünde çok net bir bilgi olmadığına dikkat çeken Toner, fakat şunu söyleyebilirim ki, Kerry, Lavrov ile yaptığı telefon görüşmesinde Suriyeli sivillerin ölümü ile birlikte bu meseleyi de gündeme getirdi" dedi.