ABD'den Irak Cumhurbaşkanı Masum'a tam destek

ABD Dışişleri Bakanlığı, ABD'nin Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masum'a Irak Anayasası'nın garantörü olma rolünde tam destek verdiğini bildirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON - ABD Dışişleri Bakanlığı, ABD'nin Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masum'a, Irak Anayasası'nın garantörü olma rolündetam destek verdiğini bildirdi.

Bakanlık Sözcüsü Marie Harf, Irak Başbakanı Nuri el-Maliki'nin Cumhurbaşkanı Masum'u anayasayı ihlal etmekle suçlaması ve kendisine dava açacağını duyurmasının ardından yaptığı açıklamada, ABD'nin Irak'taki durumu yakından takip ettiğini ve Iraklı liderlerle temas halinde olduğunu belirtti.

Harf, "ABD, Cumhurbaşkanı Fuad Masum'a Irak Anayasası'nın garantörü olma rolünde tam destek vermektedir" ifadesini kullandı.

Irak'ta bir ulusal uzlaşı inşa edip kapsayıcı bir idare tarzı sergileyerek Irak halkının arzularını temsil eden bir başbakanın seçilmesine dönük bir sürece ABD'nin desteğini yeniden teyit eden Harf, zorlamayla veya anayasal ya da adli süreci manipüle ederek netice almaya yönelik her türlü çabayı reddettiklerini kaydetti.

Harf, ABD'nin, özellikle Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütüne karşı mücadelede yeni ve kapsayıcı bir hükümeti desteklemeye hazır olduğunu belirterek, "Böylesi bir yeni ve kapsayıcı bir hükümetin, ülkeyi IŞİD'e karşı birleştirmenin ve bölgedeki diğer ülkeler ve uluslararası camianın desteğini almanın en iyi yolu olduğuna inanıyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

ABD, Erbil Konsolosluğu'ndaki personelin yerini değiştirdi

ABD Dışişleri Bakanlığı, ABD'nin Erbil Konsolosluğu'ndaki sınırlı sayıda bir grup personelin yerini değiştirdi. Bakanlık Sözcüsü Marie Harf, yaptığı açıklamada, ABD'nin, Irak'taki güvenlik vaziyeti ışığında ve Dışişleri Bakanlığının oradaki personel ihtiyacına dair devam eden gözden geçirme çalışmaları çerçevesinde, Erbil Konsolosluğu'ndan sınırlı sayıda personelin geçici olarak Basra'daki konsolosluk ile Ürdün'ün başkenti Amman'daki Irak destek ünitesine taşındığını belirtti.

Bağdat'taki büyükelçilik personelinin ise yerinde kalmaya devam ettiğini kaydeden Harf, "Irak'taki güvenlik endişeleri aşırı derecede yüksek seviyesini korurken, bugünkü sınırlı adım herhangi bir spesifik tehditten ziyade tedbir mahiyetinde atılmıştır" ifadesini kullandı.

Harf, Erbil'deki personelin büyük çoğunluğunun hala yerini koruduğunu ve konsolosluğun ulusal güvenlik misyonunu yerine getirmede tam donanımlı olduğunu belirtti. Sözcü Harf, Erbil Konsolosluğu'nun faaliyet göstermeye, Iraklılar ve seçilmiş liderleriyle günlük temas kurmaya devam ettiğini de kaydetti.

Bu konularda ilginizi çekebilir