ABD'den Türkiye'ye finansal suç uyarısı

ABD, finansal suçlarla mücadele konusunda Türkiye'yi "gri liste"den çıkarmadı ve uyardı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON - ABD Hazine Bakanlığına bağlı Finansal Suçlar Uygulama Ağı (FinCen) bugün yayımladığı bildiride kara para aklama ve terörizmin finansmanı gibi mali suçlarda mercek altında bulunan ülkelerle ilgili gelişmeleri paylaştı. 36 ülkenin üye olduğu ve uluslararası örgüt olarak faaliyet gösteren Mali Suçlar Görev Gücü'ne (FATF) rapor niteliği taşıyan bildiride kara para aklamada ciddi eksikliği bulunan ülkelerle ilgili listeler güncellendi. 

Açıklamaya göre "kara liste" olarak adlandırılan ve karşı tedbir ve yaptırım gerektiren ülkeler listesinde bulunan Kuzey Kore ve İran yerlerini korudu. 

Öte yandan "gri liste" olarak da anılan ve aralarında Türkiye'nin de bulunduğu grupta yer alan Kenya ve Tanzanya gerekli tedbirleri aldıkları gerekçesiyle listeden çıkarıldı. Kara para aklama ve terörizmin finansmanıyla mücadelede ciddi eksikleri bulunduğu gerekçesiyle finansal kurumların iş yaparken özellikle dikkatli olmasının istendiği "gri liste" ülkeleri arasında Türkiye'ye ilave olarak Cezayir, Ekvador, Etiyopya, Endonezya, Myanmar, Pakistan, Suriye ve Yemen de bulunuyor. 

Açıklamanın Türkiye bölümünde terörizmin finansmanında bazı gelişmeler kaydedildiği belirtilirken terörist varlıkların belirlenip dondurulmasında hala önemli eksiklerin bulunduğu ifade edildi.