ABD'den Uluslararası Silah Ticareti Antlaşması'na imza
BM Genel Kurulu'nda nisan ayında kabul edilen BM Uluslararası Silah Ticareti Antlaşması'nı (ATT) ABD de imzaladı. ABD'nin katılımıyla antlaşmada imzası olan ülke sayısı 90'ı geçti.
BİRLEŞMİŞ MİLLETLER - Antlaşmayı ABD adına imzalayan Dışişleri Bakanı John Kerry, söz konusu anlaşmanın terörist ve suç gruplarının silah edinmesini engelleyeceğini ve ABD'nin güvenliğine katkı sağlayacağını söyledi.
Kerry, anlaşma nedeniyle ABD vatandaşlarının anayasadan kaynaklanan silah edinme haklarının kıstlanmayacağını vurgulayarak, anlaşmanın ülkelerin kendi sınırları içindeki düzenlemelerini etkilemeyeceğini ifade etti.
Anlaşma ABD iç politikasının da tartışmalı konuları arasında bulunuyor. Dünyanın en büyük silah ihracatçısı olan ABD'deki silah lobileri ATT'ye karşı çıkıyor. Kerry'nin imzalamasına rağmen anlaşmanın Senato'daki onay sürecinin zorlu geçmesi bekleniyor.
ABD'nin de imzalamasıyla ATT'ye imza koyan ülke sayısı 91 oldu. BM Genel Kurul toplantıları sürecinde ATT'yi imzalayan ülke sayısının 100'ü geçmesi bekleniyor.
BM Genel Kurulu'nda nisan ayında 154 ülkenin lehte oy kullanmasıyla kabul edilen anlaşma haziran ayında BM'de imzaya açılmıştı. Anlaşmanın yürülüğe girmesi için 50 ülkenin iç prosedürleri tamamlayarak onay mektubunu BM'ye sunması gerekiyor.
Anlaşmayı imzalayan ülkelerden henüz 4'ünün onay sürecini tamamladığı belirtildi.
Türkiye, temmuz ayında ATT'yi imzalayarak, bu anlaşmayı imzalayan 76. ülke olmuştu.
Uluslararası Silah Ticareti Antlaşması, taarruz helikopterlerinden otomatik tüfeklere kadar bütün konvansiyonel silahların ticaretine düzenleme getirirken, bunların savaş suçları ve insanlığa karşı suç işlenen ülke ve gruplara satışının yasaklanmasını öngörüyor.
Antlaşma, 50. ülkenin onay mektubunu sunmasının ardından 90 gün sonra yürürlüğe girecek.