ABD'nin düşmanı İslam değil, El kaide

Obama, "ABD ekonomisindeki ilerlemenin acı verici biçimde yavaş olduğunu" söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON- ABD Başkanı Barack Obama, "Amerika'nın düşmanı İslam değil, El Kaide ve diğer aşırı gruplardır" dedi.

Beyaz Saray'da bir basın toplantısı düzenleyen Obama, Florida'da bir rahibin Kur'an-ı Kerim yakma girişimine ve 11 Eylül terör saldırısı sonucu yıkılan ikiz kulelerin bulunduğu bölge yakınına cami inşa etme planlarına da değindi.

"Halk, ülkenin düşmanının İslam olmadığını, El Kaide ve aşırı grupların olduğunu anımsamalıdır" diyen Obama, Amerikalıların birbirine sırtını dönemeyeceğini, korku ve endişelerinin bölünmeye yol açmasına izin veremeyeceğini ifade etti. Obama, Amerikalılara, dinsel tolerans çağrısı yaptı. 

Kur'an yakma girişiminde bulunan ve sonradan vazgeçtiğini açıklayan rahip konusuna da değinen Obama, böyle bir şeyin  "ABD'nin dış ilişkilerinde derin bir tahribata yol açacağını" söyledi. Obama, "Herhangi bir dinin kutsal metinlerini yakabileceğimiz düşüncesi, bu ülkenin temsil ettiği değerlere de aykırıdır" dedi. "Böyle bir şey, internet çağında bizlere tüm dünyada derin zararlar verir, bu, ciddiye almamız gereken bir durumdur" diyen Obama, yurt dışındaki ABD askerlerinin hayatını da tehlikeye atacak böyle bir girişime, "başkomutan" olarak sessiz kalmasının mümkün olamayacağını bildirdi.

El Kaide terör örgütünün lideri Usame bin Ladin'in durumuna ilişkin soruları da yanıtlayan Obama, Bin Ladin'in yakalanması meselesinin hala yüksek öncelikliler arasındaki yerini koruduğunu belirterek, terör örgütü liderinin yeraltında daha da derinlere çekildiğini ifade etti.

İsrail ve Filistin arasında bu ay ABD arabuluculuğuyla başlatılan barış görüşmelerine de değinen Obama, "Görüşmelerin zorlu geçeceğini biliyorum. Ama hem Filistinliler hem de İsrailliler, bir anlaşmaya ve birbirlerine ihtiyaçları olduğunu biliyorlar" diye konuştu. Obama, taraflar arasındaki barış görüşmeleri çerçevesindeki çabalarını devam ettireceklerini, Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın haftaya bölgeye gideceğini söyledi.

Bu görüşmelerde, 1 yıl içinde anlaşmaya varılarak bağımsız Filistin devletinin kurulması hedefleniyor.

İlerleme acı verici biçimde yavaş

Obama, "ABD ekonomisinin resesyondan çıkarak yeniden büyümeye başlamasına rağmen, ilerlemenin acı verici biçimde yavaş olduğunu" söyledi.

Obama, Beyaz Saray'da gazetecilere yaptığı açıklamada, ekonomide henüz istenilen aşamaya varmadıklarını, bunun insanların hüsrana uğradığı ve kızgın oldukları anlamına geldiğini belirtti. 

Başkanlık görevine gelmesinden bu yana Demokratların Temsilciler Meclisi ve Senato'yu kontrol ettiğini, bu yüzden insanların "Ne yaptın?" sorusunu sormalarının anlaşılabilir olduğunu ifade eden Obama, "Başkan büyümeyi ve istihdamı desteklemeye çalışıyor diyen insanlarla sorunum yok. Yapmaya çalıştığımız herşeyi, büyümeyi desteklemek ve ekonomide ek iş yaratmak için planladığımıza şüphe yok. Bizim bütün gündemimiz bu" diye konuştu.

Konuşmasında Cumhuriyetçileri eleştiren Obama, "(Eski ABD Başkanı) George Bush yönetiminde Cumhuriyetçilerin politikaları finansal krize ve bugün halen içinden çıkmaya çalıştığımız korkunç bir resesyona yol açtı" dedi.

Obama, "Ekonomi yeniden büyümeye başlamasına ve bu yıl özel sektörde 750 binden fazla kişiye iş olanağı sağlamamıza rağmen, resesyonun yol açtığı delik çok büyük ve ilerleme acı verici biçimde yavaş" diye devam etti.

"Cumhuriyetçiler orta sınıfı rehin tutuyor"

ABD Başkanı Barack Obama, konuşmasında, Cumhuriyetçileri "orta sınıfı rehin tutmakla, milyonerler ve milyarderlere vergi indirimi sağlamak için orta sınıfı cezalandırmak ve toparlanmayı geciktirmekle" suçladı.

Cumhuriyetçilerin, Bush döneminde bütün Amerikalılara uygulanan vergi kesintilerinin iki yıl uzatılması önerisini reddeden Obama, Bush dönemindeki vergi indirimlerinin yılda 200 bin dolardan az kazanan bireyler için bir kez daha uzatılması gerektiğini, ancak zengin Amerikalılar için vergi indiriminin "kötü bir fikir" olduğunu dile getirdi. 

Kongre'nin orta sınıfa vergi kesintilerini uzatma konusunu daha fazla geciktirmemesi gerektiğini söyleyen Obama, "Niçin bunu geciktiriyorlar? Niçin orta sınıfı rehin tutuyorlar?" dedi.

Obama, yılda 250 bin dolardan fazla kazanan ailelere vergi oranlarını düşük tutmaya devam etmeye ülkenin gücünün yetmeyeceğine ifade etti. Yılda 250 bin dolardan fazla kazanan ailelere vergi oranlarını düşük tutmanın maliyetinin 10 yılda 700 milyar doları bulabileceği tahmin ediliyor.

Bush döneminde uygulanan vergi indirimleri yıl sonunda sona eriyor.

Öte yandan Başkan Obama, uzun süredir ekonomi danışmanlığını yapan Austan Goolsbee'yi Beyaz Saray Ekonomi Danışmanları Konseyi'nin yeni başkanı olarak görevlendirdi.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir