ABD'nin Rusya yaptırımları sürecek

ABD Başkan Yardımcısı Biden, Rusya'ya yönelik yaptırımların, Minsk anlaşması tam olarak uygulamaya geçirilene kadar süreceğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, düşünce kuruluşu Brookings Enstitüsünde düzenlenen Ukrayna'daki gelişmelere ilişkin konferansta, "ABD'nin Rusya üzerindeki yaptırımları, Minsk anlaşması tam olarak yerine getirilene kadar devam etmeli ve edecek" dedi.

Rusya'nın saldırganlığının yol açtığı insani bir trajediye karşı Ukrayna'ya yardımcı olmanın kritik önem taşıdığını ifade eden Biden, Avrupalı liderlere de mevcut yaptırımları yenilemeleri çağrısında bulundu.

Biden, Ukrayna'ya silah yardımları yapılmasının gerekip gerekmediği konusunun da "tartışılmaya değer" bir konu olduğunu dile getirdi.

Konuşmasında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e sert ifadelerle yüklenen Biden, Rusya'da Dmitriy Medvedev'in devlet başkanı olduğu dönemde hayata geçirilen siyasi reformları memnuniyetle karşıladıklarını, 2009-2012 yılları arasında Rusya ile önemli boyutta işbirliğine gittiklerini ifade ederken, Putin iktidara geldikten sonra ise ülkesini hemen "çok farklı bir yola çektiğini" bildirdi.

Putin'in vizyonunun, "mitler ve ilüzyonlar" dışında Avrupa ve Rusya halkına sunacağı pek fazla bir şeyinin olmadığını anlatan Biden, Putin'in, Ukrayna'ya yönelik "acımasız saldırganlığının" yanında, kendi ülkesinde de "saldırgan bir baskı ortamı" uyguladığını söyledi.

Biden, Rusya'ya karşı attıkları adımlarla "rejim değişikliği" peşinde olmadıklarını, sadece Putin'in "rasyonel" davranmasını sağlamaya çalıştıklarını dile getirdi.

Bununla birlikte, Putin'in gerçekçi bir kişiliğe de sahip olduğunu vurgulayan Biden, "(Ukrayna'da) Ödenecek büyük bir bedel olduğunu söyleyen bir direnişle karşılaşana kadar, yapabildiği kadar bastıracağını düşünüyorum" dedi.

Biden, tüm bunlara karşın, ABD ve Rusya'nın, İran'la nükleer müzakereler, DAEŞ tehdidi gibi "karşılıklı net çıkarların" bulunduğu küresel konularda işbirliği yapmasının doğal olduğunu da sözlerine ekledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir