ABD'de istihdam beklentilerin üzerinde

ABD’de mayıs ayında tarım dışı istihdam 339 bin ile beklentilerin üzerinde arttı. Ekonomistler tarım dışı istihdamın mayıs ayında 190 bin yükselmesini bekliyorlardı.

Haber Merkezi
YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Emre ERGÜL

ABD'de istihdam yara­tımı, artan fiyatlara ve borçlanma maliyetle­rindeki keskin artışın ekono­mi üzerindeki baskısına rağ­men geçen ay güçlü kaldı.

Ülkede mayıs ayında tarım dışı istihdam 339 bin ile bek­lentilerin üzerinde arttı. Reu­ters anketine katılan 81 eko­nomist tarım dışı istihdamın mayıs ayında 190 bin yüksel­mesini bekliyorlardı.

Geçen ay 253 bin olarak açıklanan veri 294 bin sevi­yesine revize edildi. İş gücü­ne katılım mayıs ayında yüz­de 62.6 seviyesinde değişiklik göstermedi.

İngiliz BBC Televizyonu, ekonomistlerin duruma şa­şırdığını belirterek şu yoru­mu yaptı: “Şaşırtan işe alım serisi beklenenden çok da­ha fazlaydı. Analistler, ABD Merkez Bankası (Fed) artan fiyatları dizginlemeye çalış­mak için faiz oranlarını yük­selttiği için işe alımların ya­vaşlamasını bekliyorlar.”

ABD Çalışma Bakanlığı, mayıs ayı işsizlik oranının yüzde 3.7 seviyesine yüksel­diğini açıkladı. Geçtiğimiz ay işsizlik oranı yüzde 3.4 olarak açıklanmıştı. Reuters anke­tine katılan ekonomistler iş­sizlik oranının yüzde 3.5 sevi­yesine yükseleceğini tahmin ediyorlardı.

ABD'de ortalama saatlik üc­retler mayıs ayında yüzde 0.3 seviyesine geriledi. Beklenti­ler saatlik ücretlerin yüzde 0.3 artacağı yönündeydi. Ortala­ma saatlik ücretlerdeki yıllık artış önceki ayki yüzde 4.4 se­viyesinden yüzde 4.3 seviyesi­ne geriledi.

Pantheon Makroekono­mi'den Ian Shepherdson, "Bu, bir süredir en garip istihdam raporu" derken; bazı analist­ler, mayıs ayında hastaneler, restoranlar, barlar ve inşaat firmalarının işçi eklemesiyle yaygın istihdam artışlarının, Fed'in faiz oranlarını daha fazla yükseltmek zorunda ka­lacağının bir işareti olduğunu söylediler.

Principal Asset Manage­ment'ın baş küresel stratejisti Seema Shah, mayıs ayındaki "patlayan" istihdam rakamla­rının "Fed'in işinin henüz bit­mediğini" gösterdiğini söyledi ve ekledi: “Şimdi kilit soru şu: Temmuza kadar bekleyebilir­ler mi yoksa bu canavar maaş bordrosu sayısı başka bir aci­liyet patlamasını tetikler mi? Belki de işsizlik oranının art­ması ve ortalama saatlik ka­zanç büyümesinin yavaşlama­sı ile birlikte rapor ayrıntıla­rı, kararı temmuza kaydırıyor. Ancak genel olarak, bu yavaş­layan bir işgücü piyasası de­ğil - ve eğer yavaşlamıyorsa da enflasyon da yüzde 2'ye düş­müyor demektir.”

BBC’ye Fed faiz oranlarını yükseltmeye devam ederse, bu, ”ipotek veya diğer krediler arayan hane halkı ve işletme­ler için daha yüksek borçlan­ma maliyetlerine yol açacak.” Yani, beklenti, ekonominin soğuyup fiyatları yukarı çe­ken baskıların hafifletmesi üzerine…