ABD'den iki ürüne yeni ithalat vergisi

ABD, güneş paneli ve çamaşır makineleri için yeni ithalat vergisi getirdi. Bazı üreticiler ise karara tepkili. Güneş panellerine getirilen verginin, güneş enerjiisi sektörünü olumsuz etkilemesi bekleniyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD Başkanı Donald Trump, ithal çamaşır makineleri ve güneş panellerine yönelik gümrük vergilerinin artırılmasını onayladı.

ABD Ticaret Temsilcisi Robett Lightizer, dün yaptığı açıklamada, ABD Uluslararası Ticaret Komisyonu'nun her iki ithal ürünün yerel üreticilere ciddi  şekilde zarar verdiğine dair karar alındığını hatırlattı. 

Karara göre, ABD yapımı güneş panellerinin rekabet gücünü arttırmayı amaçlayan Trump, deniz aşırı ülkelerden ithal edilen güneş panellerine yüzde 30’luk ekstra vergi ekledi.

Güneş panellerine getirilen yeni verginin uluslararası alanda sektörü etkilemenin yanı sıra, ülkenin güneş enerjisi sektöründeki geleceğini de tehlikeye sokabileceği belirtiliyor. 
   
Yeni gümrük vergisiyle, ilk yıl ithal edilen 1,2 milyon çamaşır makinesi için yüzde 20 vergi uygulanacak. Bunun üzerine ise yüzde 50 vergi olacak. Üçüncü yılda ise vergiler azaltılacak.

Samsung ve LG gibi üreticiler, karara tepki göstererek artırılan vergilerin halka yansıyacağını belirtti.

Bu konularda ilginizi çekebilir