AB'de 1 gigabayt veri 2,5 euroya düşecek

AB'de telefon operatörlerinin uyguladığı dolaşım ücretlerine sınırlama getirildi. Buna göre tavan mobil veri ve internet ücretinin bir gigabaytı 2022'ye kadar 2,5 euroya düşürülecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Avrupa Birliği ülkeleri arasında, vatandaşların yüksek dolaşım ücretleri ödemeden, cep telefonlarını ucuz tarifelerle tüm üye ülkelerde kullanabilmeleri konusunda anlaşmaya varıldı.

Avrupa Parlamentosu, Konseyi ve Komisyonu arasında yapılan üçlü müzakereler sonucunda, telefon operatör şirketlerinin birbirlerine uyguladığı ek ücretlerin düşürülmesi konusunda uzlaşıldı. Böylece AB üyesi bir ülkenin vatandaşı, başka bir AB ülkesine gittiğinde, farklı bir GSM operatöründen veri alması durumunda yüksek ek ücretler ödemeden, birliğin tamamında telefonunu kullanabilecek.

Almanya ve Fransa karşı çıktı      

Avrupa Parlamentosu Sözcüsü ve 'Sosyalistler ve Demokratlar' İttifak Grubu'nun Finli üyesi Miapetra Kumpula-Natri'nin duyurduğu karara göre, tavan mobil veri ve internet ücretinin bir gigabaytı 15 Haziran'dan itibaren geçerli olmak üzere 7,70 euroyla sınırlandırıldı. Bu ücret 1 Ocak 2018'den itibaren 6 euroya, 2019'da 4,5 euroya, 2020'de 3,5 euroya, 2021'de 3 euroya ve nihayet 2022'de 2,5 euroya düşecek.

Alınan karara Almanya ve Fransa tarafının diplomatlarının, ticari çıkarları tehlikeye atacağı gerekçesiyle karşı çıktıkları, ancak diğer üye ülkelerin desteğiyle tasarının onaylandığı kaydedildi.

2015'ten bu yana üzerinde çalışılan tasarı, ücret oranlarının de netlik kazanmasıyla, 15 Haziran'da yürürlüğe girmek üzere kabul edildi.

Bu konularda ilginizi çekebilir