AB'den İngiltere'ye İrlanda uyarısı

Avrupa Konseyi Başkanı Tusk, İngiltere'yi İrlanda sınırı konusunda uyardı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk, İngiltere'yi Avrupa Birliği'nin gümrük birliği ve ortak pazarını terk etmenin İrlanda adasında fiziki sınır uygulamasına geri dönülmesi anlamına gelebileceği konusunda uyardı.

Bugün Londra'da İngiltere Başbakanı Theresa May ile yapacağı görüşme öncesinde Brüksel'de iş dünyasını bir araya getiren bir konferanta konuşan Tusk, İngiltere'nin AB ile bir gümrük birliği anlaşması yapmak istemediği ortamda, AB'nin Kuzey İrlanda için ortaya koyduğu "ortak düzenlenmiş alan" önerisinin fiziki sınırların, gümrük kontrollerinin olmaması için en iyi seçenek olduğunu savundu.

"Şu ana kadar hiç kimse bundan daha akıllıca bir şey ile gelmedi" diye konuşan Tusk, "Birkaç saat sonra Londra'da olacağım ve İngiliz hükümetinin İrlanda ile Kuzey İrlanda arasında fiziki sınır olmasını engellemek için başka bir fikrinin olup olmadığını soracağım" dedi.

Tusk konuşmasında, İngiltere Başbakanı May'in yarın yapacağı konuşma ile AB-İngiltere ilişkilerinin geleceği konusunda ortaya koyacağı önerilerden sonra, AB'nin İngiltere ile gelecekteki ticari ilişkiler için önerilerinin oluşturulması çalışmalarının gelecek hafta başlayacağını da teyit etti.

"İngliltere Başbakanı May'in ortak pazarı ve gümrük birliğini terk etme kırmızı çizgileri var, bu AB ile İngiltere arasında bazı fiziki sınırlar, gümrük kontrolleri olmasının kaçınılmaz olduğu anlamına geliyor" diye konuşan Tusk, "Ortak pazar ve gümrük birliği dışında sınırsız, kontrolsüz bir ticaret mümkün değil" dedi.

AB, Brexit için anlaşma taslağını açıkladıAB, Brexit için anlaşma taslağını açıkladı

 

Bu konularda ilginizi çekebilir