ABD’nin ‘sağlığı’ bozuldu, altın sıçradı

Trump’ın Obamacare’nin yerini alacak sağlık reformunu Temsilciler Meclisi’nden geçirememesinin ardından dolarda yaşanan sert düşüş yatırımcıları altına yönlendirdi. Spot altın 1.261 dolara çıktı. Analistler ‘Trump endişesi ve jeopolitik gerilim altını yükseltmeye devam edecek’ diyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Evrim KÜÇÜK

ABD Başkanı Donald Trump’ın hazırladığı ilk büyük yasa teklifi olan sağlık tasarısını Kongre’den geçirememesinin ardından dolarda görülen değer kaybı altın fiyatlarını son 1 ayın en yüksek seviyesine çıkardı. Analistlere göre değerli metalin fiyatındaki çıkış sürecek. Altın yılbaşından bu yana yüzde 8 yükselerek, gelişmekte olan ülke borsaları ve sınır ülke hisse senedi piyasalarının ardından en fazla kazanç sağlayan üçüncü varlık sınıfı oldu.

Sağlık tasarısının geçememesinin ardından Trump’ın vergi kesintilerini ve kamu harcamalarının artırımı önerileri için yeterli destek toplayıp toplayamayacağına ilişkin şüphelerle gerilemeye devam eden dolar son 4 ayın en düşük seviyesine indi. Düşük dolardan destek bulan altın haftaya hızlı bir başlangıç yaptı. Geçtiğimiz haftayı yüzde 1.85 değer kazancı ile tamamlayan altın dün sabah son 1 ayın en yüksek seviyesine çıktı. Spot altın yüzde 1.2 artarak 1.261, 0.3 dolar/ons ile 27 Şubat’tan bu yana en iyi seviyeyi test etti. Analistler, Trump’ın sağlık reformunun ardından diğer politika değişikliklerini gerçekleştirmekte zorlanacağı endişelerinin yatırımcıyı güvenli limanlara yönlendirdiğini ifade ediyorlar.

200 günlük hareket ortalamasına dikkat

Uzmanlar yukarı fiyatlamanın sürdüğü altının 1.250 doların üzerinde kalması halinde alım iştahının güçleneceğini düşünüyor. Bu durumda altında önce 1.273 ve 1.286 dirençlerinin takip edebileceği belirtiliyor. Analistlere göre Trump’ın görevdeki ilk 100 gününde önemli bir faaliyette bulunamaması, yaklaşan Fransa seçimleri ve jeopolitik gerilimler, altını en çok tercih edilen yatırım araçlarından biri haline getirebilir.

Altın fiyatları, ABD Merkez Bankası’nın beklendiği kadar kadar şahir bir tutum sergilemediği 15 Mart toplantısından bu yana 60 dolar prim yaptı. Ancak analistler fiyatlarda 1.250 dolar seviyesinin aşağı yönlü kırılması halinde ise 1.236 dolara kadar düşüş yaşanabileceği uyarısı yapıyor. Altının 200 günlük hareket ortalaması olan 1.260 doların üzerinde kalmakta zorlanabileceğine dikkat çeken uzmanlar, bu seviyenin kritik olduğunu belirtiyor. Şubat ayı sonunda 200 günlük ortalamayı geçme hamlesi başarısız olan altın, 70 dolarlık kayba uğramıştı.

PİYASALAR BU HAFTA NELERE ODAKLANACAK?

Uluslararası piyasalar haftanın ilk işlem gününe Trump’ın taahhüt ettiği reformları yerine getireyemeyeceği endişesiyle başladı. Haftanın geri kalanında piyasaların yakından takip edeceği gelişmeler ve veri akışı şöyle olacak:

■ FED’DEN BİR DİZİ AÇIKLAMA

Haftanın ilk günü Chicago Fed Başkanı Charles Evans ve Dallas Fed Başkanı Rob Kaplan’ın yaptığı yorumların ardından bugün Fed Başkanı Janet Yellen’ın, işgücü gelişmeleri ile ilgili yapacağı konuşma takip edilecek. Bugün ayrıca Kansas City Fed Başkanı Esther George, Fed Yönetim Kurulu Üyesi Jerome Powell’ın konuşması var. Boston Fed Başkanı Eric Rosengren, San Francisco Fed Başkanı John Williams, Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester ve New York Fed Başkanı William Dudley bu hafta yorumları takip edilecek diğer Fed yetkilileri.

■ ABD’DE 4. ÇEYREK BÜYÜME RAKAMI AÇIKLANACAK

ABD’de perşembe günü saat 15.30’da GSYİH verileri gelecek. Ekonomide yıllık bazda yüzde 2 oranında büyüme bekleniyor. GSYİH raporunun haricinde bu hafta ABD’den tüketici güveni verileri gelecek. Çarşamba günü bekleyen konut satışları ile ilgili veriler gelirken perşembe günü bireysel gelir gider verileri yayınlanacak.

■ BREXIT START ALIYOR

İngiltere Başbakanı Theresa May, AB’den ayrılma sürecini resmen başlatacak olan 50. maddeyi yürürlüğe koyacak. May, yarın Avrupa Konsey Başkanı Donald Tusk’a bir mektup göndererek AB’den ayrılma sürecini başlatacak. Tusk ise 48 saat içinde diğer 27 üye ülkeye görüşme taslağı gönderecek.

■ EURO BÖLGESİ ENFLASYON RAKAMI ÖNEMLİ

Euro Bölgesi’nden mart verileri cuma günü açıklanacak. Tüketici fiyatlarında yüzde 1,8 oranında artış bekleniyor. Çekirdek fiyatlarda ise bir önceki ay gerçekleşen yüzde 0.9’luk artışın ardından yüzde 0.8 oranında büyüme bekleniyor. Veriler, Avrupa Merkez Bankası’nın teşvikleri ne zaman azaltmaya başlayacağı konusunda ipuçları taşıyor.

■ ÇİN’İN İMALAT VERİSİ BEKLENİYOR

Çin’de NBS imalat endeksi haftanın son işlem gününde yatırımcının radarında olacak. ABD’de de Çekirdek enfl asyon, kişisel gelirler ve harcamalarla ilgili veriler yayınlanacak.

Bu konularda ilginizi çekebilir