Afgan kadın polisler Türkiye'de eğitim görecek

Afganistan polis teşkilatından yaklaşık 200 kadın polis eğitim için Sivas'taki Polis Akademisi'ne gönderiliyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KABİL - Afganistan polis teşkilatından yaklaşık 200 kadın polis eğitim için Sivas'taki Polis Akademisi'ne gönderiliyor.

Eğitimleri kapsamında Afganistan’daki son derslerini tamamlayan kadın polislere, bugün Kabil’deki Polis Akademisi'nde Türkiye’deki uluslararası standartlardaki eğitim şartları ve orada ne yapmaları gerektiği konularında bilgi verildi.

Afganistan İçişleri Bakan Yardımcısı İkramuddin Yawar, dört ay boyunca Türkiye'de eğitim görecek kadın polislere yaptığı konuşmada, Türkiye’de yaşanan İslamiyet’in Afganistan'daki gibi olduğunu belirterek, "Türk halkı size sevgisini verecek. Orada aldığınız eğitim aynı zamanda sizin hayatınızın en güzel hatırası olacak" dedi.

Yawar, kadın polislerin eğitimi için neden Türkiye’nin tercih edildiği sorusu üzerine, “Türkiye bizim dost ve kardeş ülkemiz. Aynı kültüre ve dine sahibiz. Türkiye, kadın polislerimizin eğitimi için en uygun ülke ve orada problem yaşamayacağımızdan eminim" diye konuştu.

Kadın polislere Türkiye'deyken Afgan kültürüne sahip çıkmaları tavsiyesinde bulunan Yawar, "Derslerinizi çok iyi çalışın ve oradaki güzel imkanlardan faydalanarak şoförlüğü ve bilgisayar kullanmayı da öğrenin” ifadesini kullandı.

İçişleri Bakan Yardımcısı Yawar, Afgan kadın polislere Türkiye'de kadın uzmanların eğitim vereceğini belirterek, "Türkiye’de size kendi ailelerinizden daha iyi sahip çıkacaklar. Gurbette olduğunuzu asla fark etmeyeceksiniz ve kendi evinizde olduğunuzu hissedeceksiniz” şeklinde konuştu.

Kadın polislerinin ülkeye dönüşte erkek polislerle omuz omuza ülkenin güvenliğini sağlayacağını dile getiren Yawar, 2014 sonuna kadar Afganistan’ın uluslararası topluma söz verdiği gibi 5 bin kadın polisin görev başında olacağını duyurdu.

Yawar, “Türkiye’ye kadın polislerimize Sivas’ta eğitim imkanı sağladığı için ve bize hep önemli desteklerde bulunduğu için teşekkür ediyorum, Afganistan’da bizim müşavirlerimiz olarak görev yapan Türk subaylarına da çok teşekkür ediyoruz” dedi.

500 Afgan polisi ülkeye döndü 

Öte yandan, daha önce Türkiye’ye eğitim için gönderilen 500 Afgan polisi ülkelerine döndü ve yeni görevleri için hazırlanıyor.

Bu polislerin mezuniyeti için düzenlenen törende, Afganistan İçişleri Bakanlığı üst düzey yetkilileri katıldı. Törende, Türkiye’de eğitimlerini tamamlayan ve derece kazanan polisler Afgan yetkililer tarafından ödüllendirildi. Afgan polisinin eğitimi konusunda Afgan hükümetine danışmanlık yapan Türk yetkililere de İçişleri Bakanlığı tarafından takdirname verildi.

Bu konularda ilginizi çekebilir