Akdeniz'de kapalı rejimlere yer yok

Endonezya'da bulunan Cumhurbaşkanı Gül, Libya harekatını ve bölgedeki diğer rejimlerin geleceğini değerlendirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

CAKARTA - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ateşkesin sağlanması için Libya'dan Türkiye'ye ziyaretler yapıldığını ve yoğun diplomasi yürütüldüğünü belirterek, "Akdeniz kıyısında kapalı rejimlere artık yer yok. Demokrasi bütün bölgede gerçekleşecektir" dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, Endonezya Cumhurbaşkanı Susilo Bambang Yudhoyono ile Özgürlük Sarayı'ndaki baş başa ve heyetler arası görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Gül ve Yudhoyono, açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını da yanıtladı.

Cumhurbaşkanı Gül, Libya'ya yönelik "İslam Barış Gücü" fikrini nasıl değerlendirdiğine ilişkin soruyu şöyle yanıtladı:

"Bu konuyu geniş bir şekilde konuştuk. Libya'da her şeyden önce kanın durması ve Libya'nın tarumar olmaması, altyapısının yıkılmaması gerekmektedir. Şu da bir gerçektir ki Akdeniz kıyısında kapalı rejimlere artık yer yoktur. Dolayısıyla demokrasi bütün bu bölgede gerçekleşecektir. Libya halkının daha fazla zarar görmemesi, daha fazla kan akmaması için NATO çatısı altında hareket yürütülmektedir. Ateşkesin sağlanmasıyla ilgili Türkiye ve Endonezya'nın her türlü katkıyı vermeye hazır olduklarını konuştuk."

Ticaret hacminde hedef 10 milyar dolar

Cumhurbaşkanı Gül, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin geliştirilmesine yönelik sorular üzerine de G-20 üyesi iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin yeterli olmadığını söyledi. Türkiye'nin Endonezya'da 70 milyon dolar, Endonezya'nın Türkiye'de 600 bin dolar tutarında yatırımı olduğunu belirten Gül, bu rakamın çok düşük olduğunu, iş adamlarının iki ülke arasındaki potansiyeli fark etmesi gerektiğini kaydetti. Gül, Endonezya'yı siyasi ve ekonomik yapısıyla yatırım yapılabilecek bir ülke olarak gördüklerini ifade etti.

İki ülke arasındaki ticaret hacminin 1.7 milyar dolar düzeyinde olduğunu, bunun 1.3 milyar dolarını Endonezya'nın Türkiye'ye ihracatının oluşturduğunu anlatan Gül, "Ticaret hacminde ilk hedefimiz 5 milyar dolar, daha sonra bunu 10 milyar dolara çıkarmak. Potansiyel olduğu için bu hedefin kolaylıkla gerçekleşeceğine inanıyorum" diye konuştu.

Gül, Türkiye ile Endonezya arasında serbest ticaret anlaşması için çalışma grubu kurulduğunu anımsatarak, çalışmaların olumlu sonuç vermesini ve anlaşmanın kısa sürede imzalanmasını temenni etti.

Bu konularda ilginizi çekebilir