Almanya ABD'nin müdahalesini destekliyor

Almanya Dışişleri Bakanı Steinmeier, ABD’nin IŞİD militanlarına karşı başlattığı operasyonu desteklediklerini açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BERLİN -  Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, IŞİD'e karşı bölge ülkelerine çağrıda bulunarak, “IŞİD terörüne son vermek ve IŞİD’in sözde dini meşruiyetinin yalanlardan ibaret olduğunu teşhir etmek bölgesel aktörlerin de çıkarınadır” dedi.

Steinmeier, Irak’taki son gelişmeler üzerine yaptığı yazılı açıklamada, ABD’nin IŞİD militanlarına karşı başlattığı operasyona destek açıklarken, IŞİD ile mücadele konusunda bölge ülkelerine de çağrıda bulundu.

IŞİD’i bir “terör rejimi” olarak adlandıran Steinmeier, IŞİD militanlarının kendi dünya görüşlerine uymayan herkesi ve her şeyi yok etmeye çalıştıklarını, bunun bölgede bugüne kadar görülmemiş korkunç bir nitelik taşıdığını vurguladı. IŞİD’in son olarak Musul’da yüzyıllardır iç içe yaşamış olan Yezidiler, Hıristiyanlar ve diğer azınlıkları hedef aldığını belirten Steinmeier, “Yaşanmakta olan insani felaket dikkate alındığında, ABD’nin hedef gözeten müdahalesini destekliyoruz. ABD’nin almakta olduğu önlemler, IŞİD’in Irak’ın kuzeyinde daha fazla ilerlemesini durdurmak açısından da önem taşıyor” ifadelerini kullandı.

IŞİD’in saldırıları nedeniyle yüzbinlerce sivilin Irak’ın kuzeyine kaçtığını ve yardıma ihtiyaçları olduğunu belirten Steinmeier, bu kritik dönemde nasıl destek olabilecekleri konusunda, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani ile de temas içerisinde olduğunu bildirdi. Steinmeier, şunları kaydetti:

"Acil ihtiyaçlar için kullanılmak üzere 1,5 milyon avro daha yardımda bulunduk.  Şu çok net; Irak’ta uzun dönemli istikrarın sağlanmasının anahtarı, siyasi güçler arasında uzlaşmanın sağlanması, tüm toplum gruplarını temsil eden ve yönetebilen bir hükümetin kurulmasıdır.”

IŞİD'e karşı bölge ülkelerine de çağrıda bulunan Steinmeier, açıklamasında, “IŞİD’i durdurmak ve geriletmek için bölgesel aktörler arasında bir uzlaşmanın sağlanması gerekiyor. IŞİD terörüne son vermek ve IŞİD’in sözde dini meşruiyetinin yalanlardan ibaret olduğunu teşhir etmek bölgesel aktörlerin de çıkarınadır” görüşüne yer verdi.

Bu konularda ilginizi çekebilir