'Almanya ekonomisi yavaşlayabilir'

Almanya Merkez Bankası, ekonomik büyümenin üçüncü çeyrekte yavaşlayabileceğini açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Almanya Merkez Bankası, imalat sektörü ürünlerine yurtdışından gelen talebin zayıflaması nedeniyle ekonomik büyümenin üçüncü çeyrekte yavaşlayabileceğini açıkladı. Bundesbank, yakın dönemde açıklanan zayıf verilerin ardından eskisine kıyasla ülke ekonomisine yönelik daha zayıf bir değerlendirme yaptı.

Toplam 19 ülkeden oluşan euro bölgesinin en güçlü ekonomisi olan Almanya'da sanayi üretimi ve dış ticaret verileri son aylarda beklenmedik bir yavaşlamaya işaret ediyor. Almanya ekonomisindeki bu yavaşlama euro bölgesi için halihazırda düşük düzeylerde olan büyüme tahminlerinin bile iyimser kaldığına işaret ediyor. Bundesbank'ın yayımladığı aylık değerlendirmede, "İlkbahardaki güçlü büyümenin ardından Almanya ekonomisi 2016'nın üçüncü çeyreğinde büyük ihtimalle biraz daha yavaş büyüme kaydetti. Bu bir ölçüde iş dünyasının güven eğiliminde belirgin bir bozulma olarak yansıdı" denildi.

Raporda, "Çeyrek dönemin başında yayımlanan ekonomik göstergeler, özellikle de sanayi tarafında oldukça zayıf" denildi.

Alman hükümeti ülke ekonomisinde büyümenin bu yıl yüzde 1.7 olacağını, gelecek yıl ise yüzde 1.5'e düşeceğini tahmin ediyor. Avrupa Merkez Bankası ise geçen hafta yayımladığı tahminlerde bu yıl için euro bölgesi büyüme tahminini yüzde 1.6'dan yüzde 1.7'ye yükseltti. Merkez Bankası yukarı revizyona rağmen büyüme üzerindeki aşağı yönlü risklerin arttığı uyarısında bulundu.

Euro bölgesinin üçüncü büyük ekonomisi İtalya geçen hafta büyüme tahminlerini düşüreceğini açıklarken, ikinci büyük ekonomisi Fransa son üç ayda gerileyen büyüme rakamlarının üçüncü çeyrekte toparlanacağını ve ekonominin hedefler doğrultusunda büyüyeceğini tahmin ediyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir