Almanya'da yatırımcı güveni azalıyor

Almanya'da yatırımcı güveni zayıf gelen veriler ve yavaşlayan büyümenin ardından düşüşünü 7. aya taşıdı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BERLİN - Almanya'da yatırımcı güveni zayıf gelen veriler ve yavaşlayan büyümenin ardından düşüşünü 7. aya taşıdı.

Almanya'da yatırımcı güveni, yavaşlayan büyüme ve jeopolitik risklerin Avrupa'nın en büyük ekonomisinin görünümünde etkili olmasıyla, düşüşünü sürdürdü.

Mannheim'daki ZEW Avrupa Ekonomik Araştırma Merkezi'ne göre, ekonomik gelişmeleri 6 ay öncesinden tahmin etmeyi hedefleyen yatırımcı ve analist beklenti endeksi, Haziran'daki 29.8'den 27.1'e geriledi. Bloomberg anketine katılan 36 ekonomistin tahmin medyanı ise 28.2'ye işaret ediyordu. Endeks Aralık'ta 7 yılın yükseğine çıkmasından bu yana düşüyor.

Sanayi üretimi Mayıs'ta düşüşünü 3. aya taşırken, fabrika siparişleri beklentilerin üzerinde geriledi. Bu göstergeler, Haziran'a kadarki 3 ayda büyümenin yavaşladığını ortaya koyuyor. Bundesbank bu çeyrekte daha sağlam bir büyüme beklese de, Ortadoğu ve Ukrayna'daki siyasi gerginlikler küresel ekonomiyi olumsuz etkileme ihtimali taşıyor. Bu riskler de ihracat ülkesi Almanya için sorun teşkil edebilir.

Deutsche Bank AG'nin Frankfurt'taki ekonomisti Stefan Schneider ''Ekonominin ikinci çeyrekte durgunlaşma durumu dahi var. Ortadoğu'da yaşananlar Almanya'yı kesinlikle etkiler. Ancak böyle bir ihtimal genel itibariyle zayıf gözüküyor. Alman ekonomisi hala sağlam'' dedi.