Almanya'da zafer Merkel'in

Almanya genel seçiminden oylarını artırarak çıkan Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) ve Sol Parti'de zafer havası hakim.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BERLİN -Almanya genel seçiminden oylarını artırarak çıkan Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) ve Sol Parti'de zafer havası; Yeşiller, Sosyal Demokrat Parti (SPD) ve Hür Parti'de (FDP) hüzün hakim.

CDU Başkan Yardımcısı Armin Laschet ve CDU Federal Meclis Grubu Başkanı Volker Kauder, sandıktan çıkan sonuçların vatandaşların 4 yıl daha Başbakan Angela Merkel tarafından yönetilmek istendiğini gösterdiğini söylediler.

SPD Genel Sekreteri Anderea Nahles ise CDU ile koalisyon yapmaları konusunda bir değerlendirmede bulunmayacağını bunun Başbakan Merkel’in vereceği bir karar olduğunu belirtti.

Yeşiller'de hayal kırıklığı

Yeşiller Partisi’nin liste başı adayı Jürgen Trittin de mağlubiyeti kabul ederek, SPD ile iktidara gelmek ve oyları artırmayı hedeflediklerini ancak iki hedefi de tutturamadıklarını, bunun acı bir durum olduğunu belirtti. Partinin Federal Meclis üyesi Omid Nouripor ise sandıktan çıkan sonucun kendileri için derin bir hayal kırıklığı olduğunu dile getirdi.

Hür Demokratlarda çöküntü

FDP Genel Başkanı Philipp Rösler, partisinin Meclis dışında kalması olasılığı için, "Başka bir şey konuşmaya gerek yok, bu acı bir mağlubiyettir" şeklinde konuştu. FPD’nin seçimlerdeki liste başı adayı Rainer Brüderle, son sonuçların FDP’nin  şimdiye kadar elde ettiği en kötü oy oranı olduğunu belirtirken, FDP Kuzey Ren Vestfalya eyalet teşkilatı Başkanı Christian Linder durumu "son 40 yılın en acı dönemi" şeklinde yorumladı.

Sol Parti'de zafer havası

Sol Parti Federal Meclis Grubu Başkanı Gregor Gysi ise sonucun kendileri için olağanüstü olduğunu belirterek, "1990'da bu partinin ülkede siyasetinde üçüncü bir güç olacağını kim düşünebilirdi. Bunu başardık" dedi.

AfD'liler buruk

İlk kez seçimlere katılan Almanya için Alternatif (AfD) partisinin Başkanı Bernd Lucke, seçim kampanyası boyunca yüzde 5’lik seçim barajını geçeceklerine inandıklarını ancak son tahminlere göre yüzde 4,8 oranına ulaştıklarını, bunun da önemli bir sonuç olduğunu kaydetti. Lucke, "Bunu devletten maddi destek olmadan başardık" diye konuştu.

Almanya genel seçiminde, geçici resmi sonuçlara göre, seçimlerin galibi yüzde 41,5 ile Başbakan Merkel liderliğindeki Hristiyan Demokrat Parti ve kardeş parti konumundaki Hristiyan Sosyal Birlik Partisi oldu.

Hükümet ortağı Hür Demokrat Parti (FDP) ve muhalefetteki euro karşıtı Almanya için Alternatif partisi seçim barajını aşamadı. FDP, Almanya tarihinde ilk kez Meclis dışında kaldı.

Seçimi birinci tamamlayan Başbakan Merkel ve ortağı CSU, yeni hükümet  için Meclis'te yeterli çoğunluğu elde edemedi.

Almanya’da yapılan genel seçimleri Başbakan Angela Merkel’in genel başkanlığını yaptığı Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) ve Bavyera eyaletindeki kardeş parti konumundaki Hristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) önde tamamladı.

Seçim Kurulu Başkanlığı tarafından açıklanan geçici resmi sonuçlara göre Birlik Partileri (CDU/CSU) toplam yüzde 41,5 oranına oy alarak seçim yarışını kazandı.

Birlik Partileri 2009 yılında yapılan seçimlere göre oylarını 7,7 puan artırdı.

Hükümet ortağı Hür Demokrat Parti (FDP) ise bir önceki seçimlere göre 9,8 puan oy kaybederek yüzde 4,8’de kaldı ve Meclis’e giremedi. FDP böylelikle Federal Almanya tarihinde ilk kez bir genel seçimden sonra Meclis’e girme başarısı gösteremedi.

Çifte vatandaşlığı savunan ve Türkiye’nin AB tam üye olmasına olumlu bakan Sosyal Demokrat Parti (SPD) oylarını 2,7 puan artırarak yüzde 25,7 oranında oy aldı.

Sandıktan üçüncü parti olarak çıkan Sol Parti 8,6 ve Yeşiller Partisi de oyların yüzde 8,4’ünü alarak Meclis'e giren partiler oldu. 2009 yılına göre Sol Parti’nin oyları 3,3 puan gerilerken, Yeşiller Partisi’nin de oyları 2,3 puan düştü.

Seçimlere ilk kez giren Avro karşıtı Almanya için Alternatif (AfD) partisi de yüzde 4,7 oranındaki oyla yüzde 5’lik seçim barajına takıldı.

Aşırı sağcı Almanya'nın Milliyetçi Demokrat Partisi (NPD) 0,2 puan oy kaybederek yüzde 1,3'e düştü.

Bu sonuçlara göre Federal Meclisi’nde sandalye dağılımı şu şekilde:

CDU/ CSU 311, SPD 192, Yeşiller 63, Sol Parti 64.

Koalisyon senaryoları

Almanya'da seçimlere katılım oranı yüzde 71,5 oldu.

Seçim sonuçlarına göre CDU/CSU-SPD, CDU/CSU-Yeşiller Partisi veya SPD-Sol Parti-Yeşiller Partisi’nin koalisyon kurma ihtimalleri bulunuyor.

Seçimlerden birinci parti olarak çıkan Birlik Partileri kendi içinde yapacakları değerlendirmenin ardından hükümet kurmak için diğer partilerle görüşmeye başlayacak.

CSU yönetiminin, Münih’te bir araya gelerek seçim sonuçlarını değerlendirdiği ve Yeşiller Partisi ile koalisyona karşı çıktıkları bildirildi.

Yeşiller Partisi'nin de değerlendirme yaptığı ve CDU/CSU ile koalisyona şüpheyle bakıldığı, CDU/CSU ile görüşülebileceği, ancak içerik farklılıklarından dolayı koalisyon kurulmasını mümkün görünmediği kaydedildi.

Sol Parti ile de diğer partiler kesinlikle koalisyon kurmayacaklarını açıklamışlardı.

Değerlendirmelere göre, bu koşullarda Birlik Partileri’nin ortaklık kurabileceği parti olarak sadece SPD kalıyor.

Tüm partilerin yöneticileri gün içinde seçim sonuçlarını değerlendirecek ve muhtemel koalisyonlar konusunda yolunu belirleyecek.

Hessen Eyalet Meclisi seçimleri

Genel seçimlerin yanı sıra bugün Hessen Eyalet Meclisi seçimleri de yapıldı.

Geçici resmi sonuçlara göre, Hessen eyaletinde yüzde 38,3 ile CDU birinci parti olurken, Sosyal Demokrat Parti yüzde 30,7 ile ikinci, Yeşiller Partisi de yüzde 11,1 ile üçüncü sırada yer aldı.

Sol parti yüzde 5,2 ve FDP de yüzde 5 oranında oy alarak Eyalet Meclisi'ne giren partiler oldu.

Eyalet Meclisi’nde, hükümette olan CDU-FDP koalisyonu Federal Meclis’te olduğu gibi çoğunluğunu kaybetti.

Hessen Eyalet Meclisi’nde sandalye dağılımı ise şöyle olacak:

CDU 47, SPD 37, Yeşiller Partisi 14, FDP 6 ve Sol Parti 6.

Almanya’da yapılan genel seçimlerde ilk belirlemelere göre 10 Türk asıllı aday, Federal Meclis’e (Bundestag) girdi.

Hristiyan Demokrat Birlik Parti’den (CDU) Cemile Yusuf, Sosyal Demokrat Parti’den (SPD) Aydan Özoğuz, Metin Hakverdi, Mahmut Özdemir ve Gülistan Yüksel, Yeşiller Partisi’nden Cem Özdemir, Ekin Deligöz ve Özcan Mutlu, Sol Parti’den de Sevim Dağdelen ve Azize Tank 18. dönem Federal Meclis seçimlerinde milletvekili seçilen Türk asıllı adaylar oldu.

CDU Kuzey Ren Vestfalya eyaletinde parti listesinden 25. sıradan aday olan Cemile Yusuf, CDU’dan Federal Meclis’e seçilen ilk Türk ve Müslüman milletvekili oldu.

SPD Genel Başkan Yardımcısı Aydan Özoğuz ikinci kez Meclis’e girerken, Metin Hakverdi, Gülistan Yüksel ve Mahmut Özdemir ilk kez seçildi.

Özoğuz, Hamburg-Wandbeck seçim bölgesinden oyların yüzde 39,9’unu, Hamburg-Bergedorf-Harburg seçim bölgesinden doğrudan aday olan Metin Hakverdi de oyların yüzde 40,4’ünü alarak Meclis vizesini aldı. Özoğuz ikinci kez Meclis’te yerini alırken, Hakverdi ise ilk kez seçilmeyi başardı.

Mahmut Özdemir de Duisburg 2. bölgeden oyların yüzde 43,2’sini aldı ve büyük başarı göstererek seçildi.

Yüksel ise Kuzey-Ren Vestfalya eyalet listesinden 12. sıradan Meclis’e girdi.

Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Cem Özdemir aday olduğu Baden-Württemberg eyalet listesinden 2. sıradan milletvekili seçildi ve 2002 yılından sonra Federal Meclis’e dönüş yaptı.

Bavyera’da Yeşiller Partisi’nden 3. sıradan aday olan Ekin Deligöz, beşinci kez Federal Meclis’e girmeyi başardı.

Yeşiller Partisi Berlin Eyalet Meclisi Üyesi olan Özcan Mutlu parti listesinden Meclis’e girdi.

Sevim Dağdelen Kuzey-Ren Vestfaya eyalet listesinden başarı gösterirken, Berlin Sol Parti eyalet listesinden Azize Tank ise ilk kez Meclis’e seçildi. Tecrübeli isimlerden olan Dağdelen 2005 yılından beri Meclis'te yer alıyor.

Geçen dönem 5 olan Türk asıllı milletvekili sayısı 10’a yükselmiş oldu.

Bir önceki dönem milletvekili olan Serkan Tören ve Memet Kılıç ise bu kez seçilemedi.

Serkan Tören, Hür Demokrat Parti (FDP) seçim barajına takıldığı için seçilemezken, Yeşiller Partisi ise Memet Kılıç’ın seçilebilmesi için yeterli oyu alamadı.