Almanya'nın ihracatı ve ithalatı arttı

Almanya'nın ihracatı ağustos ayında yıllık bazda yüzde 5, ithalatı da yüzde 4 arttı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Almanya'nın ihracatı ağustos ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5, ithalatı da yüzde 4 arttı.

Almanya Federal İstatistik Ofisi'nin (Destatis) bugün açıkladığı verilere göre, Almanya ağustosta 88 milyar euroluk ihracat, 72,8 milyar avroluk ithalat gerçekleştirdi.

Buna göre, Almanya'nın ihracatı ağustos ayında geçen yılın aynı dönemine kıyasla yıllık bazda yüzde 5, ithalatı da yüzde 4 arttı. Ocak-ağustos döneminde ise ülkenin ihracatı yüzde 6.6, ithalatı da yüzde 3,5 yükseldi. Ülkenin ağustos ayında bir önceki aya göre mevsimsellikten ve takvim etkilerinden arındırılmış ihracatı ise yüzde 5,2, ithalatı da yüzde 3,1 azalış kaydetti. 

Almanya bu yılın ağustos ayında Avrupa Birliği (AB) ülkelerine 49,4 milyar avro değerinde mal gönderirken, bu ülkelerden 46,2 milyar euroluk mal aldı. Geçen yılın aynı dönemine kıyasla AB ülkelerine ihracat yüzde 3,5, ithalat da yüzde 4,4 artış gösterdi.

Avro Bölgesi ülkelerine ise ağustosta 30 milyar euroluk ihracat yapılırken, bu ülkelerden 31,5 milyar euroluk mal satın alındı. Aynı ayda söz konusu ülkelere ihracat yüzde 2,1, ithalat ise yüzde 3,2 artış kaydetti.

Almanya, ağustosta AB dışındaki ülkelere 38,7 milyar avroluk ihracat gerçekleştirdi. Almanya'nın bu ülkelerden ithalatı ise 26,5 milyar avro olarak belirlendi. 2014 yılı ağustos ayına kıyasla Almanya'nın AB dışı ülkelere ihracatı yüzde 6,8, ithalatı ise 3,2 yükseldi.

Öte yandan Almanya'nın mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış dış ticaret fazlası 19,6 milyar avro olarak belirlendi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir