Almanya'nın ihracatında Fransa, ithalatında Hollanda ilk sırada

Almanya, geçen yıl en fazla ihracatı Fransa'ya yaparken, aynı dönemde en çok ithalatı ise Hollanda'dan gerçekleştirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

FRANKFURT  - Almanya, geçen yıl en fazla ihracatı Fransa'ya yaptı, en çok ithalatı ise Hollanda'dan gerçekleştirdi. 

Almanya Federal İstatistik Ofisi'nin(Destatis) verilerinden derlediği bilgilere göre, Avrupa ekonomisinde başı çeken Almanya, geçen yıl toplam 1 trilyon 939 milyon avroluk ihracatının yaklaşık yüzde 69'unu Avrupa ülkelerine gerçekleştirdi. Almanya ihracatının yüzde 52'lik kısmını ise Avrupa Birliği'ne üye olan ülkelere yaptı. 

Almanya için en önemli ikinci satış pazarı ise yüzde 16 ile Asya kıtası oldu. Bunu yüzde 12'lik ihracat yapılan ABD izledi. Afrika ve Avustralya kıtaları ise sırasıyla yüzde 2 ve yüzde 0,9'luk payla Almanya'nın en az ihracat gerçekleştirdiği kıtalar oldu.  

Almanya ithalatının çoğunluğu yine Avrupa'dan gerçekleştirdi. Geçen yıl ithalatının yüzde 71'lik kısmını Avrupa'dan karşılayan Almanya, Avrupa'nın ardından en fazla ithalatını yüzde 18 ile Asya ülkeleri ve yüzde 8 ile de ABD'den gerçekleştirdi. Afrika ve Avustralya kıtaları ise Almanya'nın ithalat payında ikincil rol oynadı. Geçen yıl, Almanya'nın en çok ihracat gerçekleştirdiği ülke Fransa oldu. Fransa'nın ardından ABD ve İngiltere sıralandı.  

 Almanya'nın ithal ettiği malların çoğunluğu Hollanda menşeli ürünler 

Almanya, Fransa'ya toplam ihracatının yüzde 9,2'lik kısmını oluşturan 100 milyar 300 milyon avro değerinde mal ihraç etti. Almanya, Fransa'nın ardından ihracat pazarı ABD'ye ise 88 milyar 400 milyon avroluk ihracat gerçekleştirdi. ABD'ye gerçekleştirilen ihracat Almanya'nın toplam ihracatının yüzde 8,1'lik kısmını oluşturdu. Almanya'nın ihracatında en büyük paya sahip üçüncü ülke ise 75 milyar 500 milyon avro ile İngiltere oldu. Almanya'nın ihracatının yüzde 6,9'luk kısmı İngiltere'ye gerçekleştirildi. 

Almanya'nın ithal ettiği malların çoğunluğu Hollanda menşeli ürünlerden oluştu. Almanya'nın ithalatında Hollanda'nın ardından Çin ikinci, Fransa üçüncü sırada yer aldı. Almanya'nın ithalatının yüzde 9,9'luk kısmı Hollanda'dan, yüzde 8,2'lik kısmı Çin'den ve yüzde 7,1'lik kısmı da Fransa'dan yapıldı. 

Türkiye, Almanya'nın ihracatında 14'üncü, ithalatında 18. sırada 

Türkiye ise Almanya'nın en çok ihracat gerçekleştirdiği 14'üncü ülke konumunda bulunuyor. Almanya geçen yıl Türkiye'ye 21 milyar 521 bin avroluk ihracat gerçekleştirdi. Aynı dönemde Türkiye, Almanya'nın en çok ithalat yaptığı 18'inci ülke oldu. Bu dönemde Almanya Türkiye'den 12 milyar 263 milyon avroluk ithalat yaptı.  

Almanya'nın Batılı ülkelerin ambargo uyguladığı Rusya ile olan ithalat hacmi ise söz konusu dönemde yaklaşık 40 milyar avro olarak gerçekleşti. Buna göre Rusya, Almanya'nın en çok ithalat gerçekleştirdiği 7"inci ülke oldu.  

Bu konularda ilginizi çekebilir