Almanya'ya "silah ihracatını azalt" çağrısı

Eski Başbakan Helmut Schmidt, hükümetin silah ihracatı politikasını eleştirerek, "Almanya bugün dünyanın üçüncü büyük silah ihracatçısı konumuna gelmiştir. Berlin'de yeni kurulacak koalisyon hükümeti buna son vermelidir" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BERLİN - Eski Almanya Başbakanı Helmut Schmidt, hükümetin silah ihracatı politikasını eleştirerek, "Almanya bugün dünyanın üçüncü büyük silah ihracatçısı konumuna gelmiştir. Berlin'de yeni kurulacak koalisyon hükümeti buna son vermelidir" dedi. 

Almanya'da 1974-1982 yılları arasında Başbakanlık yapan Helmut Schmidt, Die Zeit gazetesinde manşetten yayımlanan makalesinde, Almanya'nın 50'den fazla ülkeye yaptığı silah ihracatınıı eleştirerek, yeni kurulacak  koalisyon hükümetinin güvenli olmayan bölgelere yapılan satışları durdurmasını istedi. 

Helmut Schmidt, "Almanya silah ihracatında frene bassın" başlıklı makalesinde,  Almanya'nın silah ihracatında küçük silahların ağırlıklı yer tuttuğuna dikkati çekerek, "Küçük silahlar, günümüzün kitle imha araçları haline gelmiştir. Dünyada her yıl yaklaşık 500 bin kişi küçük silahlarla öldürülüyor. Bunların bir kısmı terör saldırılarında, bir kısmı önleyici operasyonlarda, bazıları 'barış için yapılan müdahalelerde', bazıları da suç olaylarında hayatını kaybediyor" ifadelerini kullandı.  

Küçük silahların neden olduğu tehdidi atom bombası ile kıyaslayan eski Almanya Başbakanı Schmidt, "Atom bombası yalnızca birkaç dakika içinde sayısız insanın ölümüne yol açıyor. Küçük silahlar ise birkaç saniye içinde değil, daha uzun bir sürede yüzbinlerce insanı ölümüne neden oluyor. Ancak her ikisinde de aynı sonuç ortaya çıkıyor. Savaşla, müdahaleyle ya da terör saldırılarıyla hiçbir ilgisi olmayan çok sayıda sivil hayatını kaybediyor" dedi. 

Almanya Başbakanı Angela Merkel'in, uluslararası barış operasyonlarına asker göndermek yerine, müttefik ve partner ülkelere silah satma yoluyla küresel barış ve istikrara katkı sağlama politikasını eleştiren Helmut Schmidt, "Asker göndermek yerine silah göndermek politikasını yanlış buluyorum" değerlendirmesinde bulundu. Eski Almanya Başbakanı Schmidt,  silah ihracatı konusunda politikaları artık Ekonomi Bakanlığının değil, Dışişleri Bakanlığının belirlemesi gerektiğini savundu.      

"En etkili başbakan" 

23 Aralık'ta 95. yaşını kutlayacak olan ve Sosyal Demokratlar'ın efsanevi liderlerinden biri olarak gösterilen Helmut Schmidt'in değerlendirmelerine Alman kamuoyu büyük önem veriliyor. Stern dergisi tarafından yapılan ve sonuçları bu hafta yayımlanan ankete göre Helmut Schmidt, Almanya'da başbakanlık yapmış en önemli ve hatırı sayılır isim olduğu belirtildi. 

Ankete katılan Almanların yüzde 25'i Helmut Schmidt'i "En etkili başbakan" olarak seçerken, Schmidt'i  yüzde 23 ile Konrad Adenauer ve yüzde 18 ile Willy Brandt izledi. 

Bu konularda ilginizi çekebilir