Almanya'da enflasyon eylülde yükseldi

Almanya'da Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), eylül ayında önceki aya göre yüzde 0,1, geçen yılın aynı ayına kıyasla ise yüzde 0,7 arttı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Almanya Federal İstatistik Ofisinin (Destatis) nihai verilerine göre, TÜFE ile ölçülen enflasyon, bu yılın eylül ayında ağustos ayına kıyasla yüzde 0,1 yükseldi. Enflasyon geçen yılın eylül ayına oranla da yüzde 0,7 artış kaydetti.

Daha önce açıklanan öncü verileri teyit eden nihai enflasyon verisi, piyasa beklentisi doğrultusunda gerçekleşmiş oldu.

Almanya'da, Avrupa Birliği (AB) uyumlu nihai TÜFE ise eylülde beklentiler doğrultusunda bir önceki aya kıyasla sabit kalırken, önceki yılın aynı ayına göre yüzde 0,5 artış gösterdi.

Daha önceki aylarda olduğu gibi enerji fiyatlarındaki gelişmeler, eylül ayındaki enflasyon ivmesine aşağı yönlü bir etki yaptı. Enerji fiyatları hariç tutulduğunda ise Almanya'da eylül ayı yıllık enflasyonu yüzde 1,2 seviyesinde belirlendi.

Ülkede, gıda fiyatları eylülde aylık yüzde 0,1 artarken, geçen yılın aynı ayına oranla 0,4 yükseldi. Alkol ve tütün ürünleri fiyatları aylık bazda 0,4 ve yıllık bazda da yüzde 2,4 artış gösterdi.

Almanya’da motor yakıtları fiyatı ise aylık bazda yüzde 1,5 artarken, yıllık bazda yüzde 3,5 azaldı.

Öte yandan, analistler Avrupa'nın lokomotif ülkesi Almanya’nın enflasyonundaki yavaş ivmenin, Euro Bölgesi'nde yüzde 2’ye yakın enflasyon hedefleyen Avrupa Merkez Bankasının (ECB) işlerini zorlaştıracağını düşünüyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir