Almanya'dan Trump'a yanıt

Almanya Başbakanı Merkel, Trump'ın eleştirilerine yanıt olarak, Rusya'nın politikasının esiri olmadıklarını söyledi. Konu ile ilgili olarak NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ise, "Boru hattı kararı ulusal bir karar" değerlendirmesini yaptı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Brüksel’de düzenlenen NATO Zirvesi öncesinde yaptığı açıklamada, ABD Başkanı Donald Trump'ın, Almanya'nın NATO kapsamında savunma harcamalarını artırmadığına ve enerji noktasında "Rusya'nın esiri" olduğuna yönelik sözlerine yanıt verdi.

Almanya'nın "bağımsız bir politika" yapmasından mutlu olduğunu belirten Merkel, "Bugün Federal Almanya Cumhuriyeti olarak özgürlüğümüzde birleştiğimizden dolayı bağımsız politika yapabileceğimizi ve kendi kararlarımızı verebileceğimizi söyleyebilmekten mutluyum." ifadesini kullandı.

Merkel, geçmişte Almanya'nın bir bölümünün, Sovyetler Birliği tarafından kontrol edildiği dönemini kendisinin de yaşadığını anımsatarak, iki Almanya'nın birleştiğine ve Avrupa’nın bugün birleşmiş olduğuna dikkati çekti ve bunun NATO ile de ilgisi bulunduğunu belirtti.

Almanya'nın NATO’ya çok şey borçlu olduğunu ifade eden Merkel, ancak ülkesinin de NATO için çok şey yaptığını dile getirdi.

Merkel, Almanya’nın askeri yeteneklerinin büyük bir bölümünü NATO’nun hizmetine sunduğunu kaydederek, "Afganistan’da bugüne kadar yoğun şekilde yer alıyoruz. Böylelikle biz ABD’nin çıkarlarını da savunuyoruz." dedi.

Merkel, Almanya'nın Afganistan'da memnuniyetle ve inanarak yer aldığını bildirdi.

NATO'ya yönelik savunma harcamalarına da işaret eden Merkel, Galler’de alınan kararlara bağlı olduklarını, 2024’te 2015’e göre savunma için yüzde 80 daha fazla harcama yapacaklarını anlattı.

ABD Başkanı Donald Trump, Almanya'nın NATO ile ilgili savunma harcamalarını artırmadığı eleştirisini getirmişti. Ayrıca Almanya'nın Rusya ile petrol ve doğalgaz anlaşmaları yapmasının "çok uygunsuz" olduğunu kaydeden Trump, "Almanya enerji için Rusya'ya yüksek düzeyde ödemeler yapıyor. Bu nedenle Almanya Rusya'nın bir esiri." ifadesini kullanmıştı.

NATO Genel Sekreteri: Ulusal bir karar

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, NATO üyelerinin Almanya'ya yeni bir Rus doğalgaz boru hattı da dahil olmak üzere birçok konuda anlaşmazlık yaşadıklarını, ancak ittifakın birlikte daha güçlü olduğunu ve savunma harcamalarını artıracağını söyledi.

Trump'tan sonra açıklama yapan Stoltenberg boru hattı kararının NATO'ya bağlı olmadığını ve bunun ulusal bir karar olduğunu söyledi.

Stoltenberg Trump'ın savunma harcamaları konusunda sözünü esirgememesine rağmen, bütün müttefiklerin masraf paylaşımı konusunda mutabakata vardıklarını ve savunma harcamalarında en büyük artışın geçen yıl yapıldığını söyledi.

Stoltenberg gazetecilere yaptığı açıklamada "Anlaşmazlıklara rağmen, birlikte daha güçlü olduğumuzu kabul edeceğimizi umuyorum" dedi.

Trump bugün zirvede Almanya Başbakanı Angela Merkel ile, Pazartesi günü de Helsinki'de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşecek.

Bu konularda ilginizi çekebilir