Almanya'nın dış ticareti beklentinin altında

Ülkede mevsimsellikten ve takvim etkilerinden arındırılmış ihracat ekimde önceki aya kıyasla yüzde 0,5, ithalat da yüzde 1,3 arttı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Almanya'nın mevsimsellikten ve takvim etkilerinden arındırılmış ihracatı, ekimde bir önceki aya göre yüzde 0,5 ve ithalatı yüzde 1,3 artarken, dış ticaret fazlası 20,5 milyar euro ile beklentinin altında gerçekleşti.

Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis) verilerine göre, ülkede ekim ayında mevsimsellikten ve takvim etkilerinden arındırılmış ihracat 100,6 milyar euro, ithalat da 80,1 milyar euro oldu.

Ülkenin ekim ayında mevsimsellikten ve takvim etkilerinden arındırılmış ihracatı eylül ayına oranla yüzde 0,5 ve ithalatı da yüzde 1,3 yükseldi. Piyasalarda ülkenin ihracatının aylık yüzde 0,9 ve ithalatının da yüzde 1,1 artması bekleniyordu.

Ekimde mevsimsellikten ve takvim etkisinden arındırılmış dış ticaret fazlası da 22 milyar euroluk piyasa beklentisinin altında, 20,5 milyar euro seviyesinde gerçekleşti.

Arındırılmamış ihracat yüzde 4,1 azaldı

Arındırılmamış rakamlara göre ise ekimde 101,5 milyar euroluk ihracat, 82,2 milyar euroluk da ithalat yapıldı. Ülkenin arındırılmamış rakamlarla ihracatı geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 4,1 ve ithalatı da yüzde 2,2 azalış kaydetti. Almanya'nın arındırılmamış rakamlarla dış ticaret fazlası ise 19,3 milyar euro olarak belirlendi.

Avrupa'nın en büyük ekonomisi Almanya, ekimde Avrupa Birliği (AB) ülkelerine arındırılmamış rakamlarla 59,7 milyar euro değerinde ihracat, bu ülkelerden 54,2 milyar euroluk ithalat gerçekleştirdi. Geçen yılın ekim ayına kıyasla AB ülkelerine ihracat yüzde 4,5 ve bu ülkelerden ithalat da yüzde 1,9 azaldı.

Ekimde, 19 üyeli euro Bölgesi'ne 37,4 milyar euroluk ihracat, bu ülkelerden 36,4 milyar euroluk ithalat yapıldı. Bu dönemde, euro Bölgesi'ne ihracat yüzde 4,1, bölgeden ithalat ise yüzde 2,6 azaldı. euro Bölgesi'ne dahil olmayan AB ülkelerine ihracat yüzde 5,4’lük azalışa 22,3 milyar euro, ithalat da yüzde 0,5’lik azalışla 17,8 milyar euroya indi.

Almanya'nın ekim ayında AB dışındaki ülkelere (üçüncü ülkeler) ihracatı 41,8 milyar euro ve bu ülkelerden ithalatı 28 milyar euro olarak belirlendi. Almanya'nın söz konusu ülkelere ihracatı geçen yılın ekim ayına kıyasla yüzde 3,4 ve bu ülkelerden ithalatı da yüzde 2,7 geriledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir