Altıncılar, 'yükselişin geleceği' konusunda bölündü

Altın fiyatlarının tarihi zirve seviyelerine yaklaşmasının ardından fiyatların gelecekte izleyeceği seyir konusunda bazı kötümserlikler ortaya çıkmaya başladı. Bu ortamda analistler arasında da görüş ayrılıkları bulunuyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

   

 

NEW YORK - New York Emtia Borsası'nda altının en aktif işlem gördüğü Aralık vadede ons fiyatı salı günü 1000 doların üzerine yükseldi. Altın bu seviyelerde en son bu yılın Şubat ve Temmuz ayları ile 2008 yılının Mart ayında bulunmuştu.

Kitco Metals analisti Jon Nadler altının izleyeceği yön konusunda bir fikir birliğinin olmadığını belirterek, 1000 dolar seviyesinin aşılması gereken en son direnç olmadığını ve bu alımların önemli ölçüde spekülatif fonların alımlarından kaynaklandığını belirtiyor. Nadler temel gelişmelerin altın fiyatlarını desteklemek için son derece yetersiz kaldığı bu ortamda yaşanan bu yükselişin uzun zamandır örneği görülmeyen bir gelişme olduğunu ifade ederek, özellikle Rusya ve Çin'de artan üretime, hurda altın girişindeki yükselişe ve önemli bir altın tüketicisi olan Hindistan'dan kaynaklanan talebe ilişkin endişelere dikkat çekti. Nadler bununla birlikte önümüzdeki dönemde enflasyonda muhtemel bir yükseliş trendinin başlayacağına dair beklentilerin, altın fiyatlarını destekleyen en temel faktör olduğunu öne sürdü.

"Önümüzdeki ay 1050'yi görebilir"

TheBullionDesk.com analistlerinden James Moore ise altın fiyatlarının, enflasyon endişelerinin etkisiyle önümüzdeki ay 1050 dolara kadar yükselebileceğini ifade ediyor. Moore'a göre altın fiyatlarında yaşanan artışa destek veren bir diğer unsur da dolarda yaşanan güç kaybı.

Bununla birlikte Moore, fiyatların yıl sonunda 1000 dolar seviyesinin altında olabileceğinden şüpheleniyor. Çünkü Moore'a göre aşırı yüksek fiyatlar fiziki talebi azaltarak altın fiyatlarının yeniden aşağı gelmesine neden olabilir.

Hisse senedi piyasalarında düşüş yaşanması gerektiğine inanan Moore, buna bağlı olarak yatırımcıların ve fonların diğer piyasalardaki marjlarını korumak adına nakitlerini artırma ihtiyacı hissedebileceğini belirtiyor.

"Spekülatif para girişine bağlı artış devam edecek"

Varlık Yönetim Şirketi Prospector Asset Management'ın Başkanı Leonard Kaplan ise spekülatif para girişine bağlı olarak altın fiyatlarındaki rallinin devam edeceğini belirtiyor. Kaplan konuya ilişkin açıklamasında "Altın fiyatları 1000 doların üzerinde bulunmayı hakediyor mu ? Hayır, Altın fiyatları 1200 dolara gidebilir mi? Kolayca." ifadelerini kullandı.

Country Hedging'in piyasa analisti Sterling altın fiyatlarının 1000 doların üzerinde kalmayı başarıp başaramayacağını sorguluyor ve bunu uzun süredir başaramayan altının bu konuda yeniden başarısız olması halinde altında taşınan pozisyonların boşaltılmaya başlanabileceğini ifade ediyor. 

"Yükseliş 1300'e kadar sürebilir"

Weiss Research ve Uncommonwisdomdaily.com'un doğal kaynaklar analisti Sean Brodrick, kısa vadede kar satışları gelebilecek olsa da altın fiyatlarında yükselişin 1300 dolar seviyesine kadar sürebileceğine inanıyor.

Brodrick, yatırım amaçlı talepteki artışın mücevherat amaçlı talepteki daralmayı telafi etmekte olduğunu belirterek, yatırım amaçlı talepte gerileme olması durumunda Hindistan gibi fiziki talep gösteren ülkelerdeki azalan talep nedeniyle fiyatların aşağı gelebileceğini belirtiyor.

Brodrick, bununla birlikte bu geri çekilmenin insanlar tarafından bir alım fırsatı olarak görülmeyeceği anlamının da çıkartılmaması gerektiğini ifade ediyor. Brodrick halen altın fiyatlarında bir düzeltme olabileceğini ve bu nedenle kendi müşterilerine bu aşamada alım değil alıma geçebilmek için uygun düşük fiyat seviyesini beklemelerini tavsiye ettiğini belirterek, "Uzun vadede altın muhtemelen yukarı bir trend izleyebilir. Çünkü uzun vadede doların trendi aşağı yönlü olmaya devam ediyor." ifadelerini kullandı.

"2-3 yıl içinde fiyat 5000 dolara çıkabilir"

Goldandenergyadvisor.com'un editörü ve yayıncısı James DiGeorgia da dolarda düşüş trendinin devam edeceğini öngörerek, bu nedenle yatırımcılara altında fiziki alım öneren analistler arasında yer alıyor. DiGeorgia, ABD hükümetinin yüksek borçlarının devam etmesi nedeniyle doların değer kaybetmeye devam edeceğini ve buna bağlı olarak altın fiyatlarının yıl sonuna kadar 1100 ila 1200 dolar seviyelerine ulaşabileceğini öngörüyor.

Önümüzdeki 2 ila 3 yıl içinde ise altın fiyatlarının 2500 ila 5000 dolar seviyesine yükselebileceğini belirterek "Paranın gerçek formu olan altın her zaman geri dönebileceğiniz ve kendinizi koruyabileceğiniz bir değer" ifadelerini kullandı.