Amazon'un 4. çeyrek rakamları beklentinin altında

Amazon, satışlarındaki düşüşe paralel olarak 2014'ün ilk çeyreğinde zarar açıklayabileceği uyarısında bulundu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON - Amazon dördüncü çeyrekte 25,6 milyar dolar gelir elde ederek, analistlerin 26 milyar dolarlık beklentisinin gerisinde kaldı. Firma, dördüncü çeyrekte yeni yıl satışlarının da etkisiyle 239 milyon dolar kar açıklamasına karşın 2014'ün ilk çeyreğinde zarar edebileceği uyarısında bulundu. 

Dünyanın, internet üzerinden satış yapan en büyük firması Amazon, gelirini geçen yılın aynı dönemine göre artırmasına karşın dördüncü çeyrekte 25,6 milyar dolar satış gelir açıkladı. Analistlerin beklentisi ise 26 milyar dolar düzeyindeydi. Firma, 2012'nin dördüncü çeyreğinde 21,7 milyar dolar satış yapmıştı. 

Başta nakliye süresini kısaltma amacıyla yeni depo inşası ve e-okuyucu (e-reader) olmak üzere çeşitli alanlara yoğun yatırımlar yapan Amazon, düşük kar oranıyla çalışmasıyla biliniyor. Son iki çeyrekte artan işletme giderlerine paralel olarak sırasıyla 7 milyon dolar ve 41 milyon dolar zarar eden firma, ekim - aralık döneminde yeni yıl satışlarının da katkısıyla 239 milyon dolar kar ettiğini duyurdu. Şirket buna karşın 2014'ün ilk çeyreğinde tekrar zarar edebileceği uyarısında bulundu. 

Özellikle nakliye giderlerindeki artıştan şikayetçi olan Amazon, hızlı nakliye sağlayan hizmeti "Prime"ın fiyatını artırabileceğini de açıkladı. Amazon'un net nakliye giderleri bu dönemde yüzde 19 artarak 1,2 milyar dolar düzeyine ulaştı. 

ABD içinde e-ticarette büyük bir ağırlığı olan Amazon'un uluslararası satışlarındaki artış da bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 21'den yüzde 13'e düştü. 

Dördüncü çeyrekle ilgili sonuçların açıklanmasının hemen ardından Amazon'un New York borsasındaki hisse fiyatı yüzde 10'un üzerinde düşüş gösterse de daha sonraki alımların etkisiyle günü yüzde 4,9'luk bir kazançla 403,01 dolar düzeyinde kapattı. Amazon, 2013 yılında yatırımcısına yüzde 48 kazandırmıştı. 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir