AP, 2016 AB bütçesini onayladı

AP'nin 2016 AB bütçesini onayladığı bildirildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Avrupa Parlamentosu (AP), Avrupa Birliğinin (AB) 2016 bütçesini genel kuruldaki oylamada kabul ederek, onayladı. 

Genel kuruldaki oylamada 516 ''evet'', 179 ''hayır'' ve 8 çekimser oy çıktı. AP Başkanı Martin Schulz'un kabul edilen bütçe tasarısını imzalaması ile 2016 yılı bütçesi resmen onaylanmış oldu. 

 Buna göre, AB'nin 2016 yılı bütçesinde gelirler 155 milyar, harcamalar ise 143,89 milyar avro düzeyinde gerçekleşecek. 2015 yılı bütçesine göre, harcama miktarı yüzde 1,8 artış gösterdi. 

Avrupa Parlamentosu ve AB Komisyonu arasında yürütülen sıkı müzakerelerin ardından, AB bütçesinden, 2016 yılında sığınmacı krizinden etkilenen üye ve komşu ülkelere 4 milyar avrodan fazla kaynak ayrıldı. 

Genel kurulda ayrı oylanan bir değişiklik önergesinde ise bu yılın bütçe kalemlerinde öngörülen, üye ülkelere rekabet yasalarını ihlalden kesilen para cezaları ve tahmin edilenden daha fazla gelen gümrük vergi gelirlerinin toplamı olan 2,3 milyar avronun, Afrika ve Suriye'den gelen sığınmacılara yapılan ve açık veren destekleme fonlarına devredilmesi kabul edildi. 

Kabul edilen bütçeye göre. AB ülkeleri içinde rekabet gücünün artırılması için küçük, orta ölçekli işletmelere gelecek yıl 14,3 milyar avro verilirken, yine yükseköğrenimde değişim programı Erasmus'a 6,6 milyar avro tahsis edilecek. Bütçeden, büyüme ve istihdamı artırmaya yönelik programlara 9,54 milyar avro, Rusya ambargosundan etkilenen Avrupa'daki çiftçilerin desteklenmesine 698 milyon avro ayrılacak. 

Bu konularda ilginizi çekebilir