AP binasında banka soyuldu

Soygunun failinin, içeriden biri olduğu sanılıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

BRÜKSEL – Silahlı soyguncular, Avrupa Parlamentosu (AP) binasında bir banka şubesini soydu. Olağanüstü güvenlik önlemlerine sahip binada gerçekleşen olay şaşkınlık ve endişe yarattı.

Parlamento Basın Sözcülüğü, Brüksel'de, 700'den fazla Avrupalı parlamenterin ve binlerce memur ile stajyerin çalıştığı, parlamento toplantılarının yapıldığı binadaki ING bankası şubesinin dün akşam saatlerinde soyulduğunu açıkladı.

AP'de bir ilk oluşturan soygunun, "silahlı, uzun saçlı bir adam" tarafından gerçekleştirildiği, söz konusu şahsın banka şubesine girdikten sonra gişeleri aşarak çalışan personeli tabancasıyla tehdit ettiği, kasalarda mevcut paraları alıp, "kimseye zarar vermeden" kaçmayı başardığı bildirildi.

Yüzlerce güvenlik görevlisinin çalıştığı, yüzlerce kameranın sürekli kayıt yaptığı AP binasına giren kişiler çok ayrıntılı kontrol mekanizmalarından geçiyor. Binadaki iki banka şubesinin, bina genelindeki olağanüstü güvenlik önlemleri nedeniyle, özel önlemleri gerekli görmedikleri, gişelerde kurşun geçirmez ve aşılmaz sistemler bulunmadığı biliniyor.

Girişlerde milletvekilleri hariç, AP binasına giren herkesin arama ve kart kontrolünden geçirildiği, binaya silah sokmanın imkansız gözüktüğü anlatılıyor.

Soygunu yapan şahsın binadan nasıl çıkabildiği de sorgulanıyor. Bu kişinin, AP'ye girmek için izin ve kart sahibi olduğu, binayı iyi tanıdığı tahmin ediliyor.

Belçika polisi ve AP güvenlik yetkilileri, mevcut kamera kayıtlarını incelediklerini, çalınan para miktarının açıklanmayacağını duyurdu.

Soygun olayının, çeşitli devlet ve hükümet başkanlarının da sık sık misafir edildiği AP içinde güvenlik sorununu gündeme getirdiği gözlemleniyor.

Aynı binada, geçmişte, terör örgütü yandaşlarının dönemin Dışişleri Bakanı İsmail Cem'e yönelik saldırı girişimi yaşanmıştı. Terör örgütlerinin yandaşları, çeşitli AP üyesi parlamenterlerin davet ve himayeleri sayesinde binaya girebiliyor, bazı toplantı ve eylemlere katılabiliyor.